L'oposició, Unides Podem i els socis del govern espanyol rebutgen la posició de Sánchez sobre l’autonomia del Sàhara
El PP i Ciutadans han demanat la compareixença de Sánchez per explicar el canvi de posició de l’executiu
L'oposició, Unides Podem i socis del govern espanyol han rebutjat la posició del president Pedro Sánchez sobre el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental plantejat pel Marroc, que deixa aquest territori sota sobirania marroquina, encara que amb algunes competències cedides. Segons l'executiu, aquest plantejament constitueix "la base més seriosa i realista" per a arribar a una solució del conflicte, un canvi de posició que ha celebrat Rabat.
En aquest sentit, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha marcat distàncies amb Sánchez assegurant que la resolució del conflicte sobre el Sàhara Occidental ha de "passar pel diàleg i el respecte a la voluntat democràtica del poble sahrauí".
També s’ha pronunciat la líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que ha reivindicat que aquest conflicte requereix una "solució política justa, duradora i acceptable per a totes les parts", d'acord amb les resolucions del Consell de Seguretat que "preveja la lliure determinació del poble sahrauí".
A més, el coordinador federal d'EU i ministre de Consum, Alberto Garzón, ha reaccionat també de manera crítica a l'alineament de Sánchez amb la posició de Rabat, en recordar que el "poble sahrauí és víctima des de fa molt temps i no es pot mirar cap a un altre costat" i que "té dret a expressar com vol que siga el seu futur mitjançant un referèndum lliure”.
El PP i Ciutadans sol·liciten la compareixença de Sánchez
El Grup Popular, que lidera Cuca Gamarra, ha sol·licitat la compareixença de Sánchez i ha titlat "d’intolerable" que la nova posició no s'haja consensuat amb el primer partit de l'oposició. A més, ha preguntat si s'ha informat a Algèria d'aquesta decisió.
Per la seua part, Vox no ha dit la seua posició sobre el gir de l'executiu amb el Sàhara i donarà la pròpia valoració dilluns que ve, després de la reunió del Comité d'Acció Política.
Així mateix, Ciutadans ha demanat la compareixença urgent de Sánchez i del ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, al parlament per a "explicar la posició" del govern central amb el Sàhara i li ha retret el seu comportament en "un afer d'Estat" com és la relació amb el Marroc.
Crítiques també dels socis de govern
Els socis del govern de coalició, que formen el PSOE i Unides Podem, també s'han mostrat en contra del canvi de posició sobre el Sàhara. Així, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha advertit que Espanya "no pot caure presa del xantatge de la monarquia marroquina". "No hi ha explicació raonable ni motiu vàlid perquè el nostre país s'allunye de la que és la posició correcta: la de les resolucions de l'ONU", ha desgranat Errejón.
També s'hi ha pronunciat EH Bildu, ja que el portaveu al Senat, Gorka Elejabarrieta, ha sostingut que "el suport de Pedro Sánchez al Marroc i les greus afirmacions que ha fet sobre el Sàhara tornen a negar al poble sahrauí el legítim dret a l'autodeterminació".