L'UCO acusa l'excunyat de Rita Barberá de cobrar 800.000 euros en comissions de l'UTE de la planta de fem de Quart de Poblet

L'informe definitiu sobre l'operativa de José María Corbín en el cas Assut assenyala pagaments sospitosos de 300.000 euros en efectiu i converses amb els regidors de Barberá sobre assumptes en tramitació

José María Corbín en imatge d'arxiu
L'excunyat de Rita Barberá, l'advocat José María Corbín, en imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Unitat Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) creu que l'excunyat de Rita Barberá, José Maria Corbín, va rebre vora 800.000 euros en huit anys en comissions il·legals del grup Cyes, en relació amb la contracta de la planta de fem de Quart de Poblet (Horta Sud), que va edificar l'UTE Los Hornillos. Els investigadors han trobat un document on dues de les mercantils de la unió d'empreses, Sufi i Cyes, presumptament es divideixen els pagaments, admetent que part del total s'havia de pagar en diners negres. D'acord amb la mateixa documentació, tenien previst pagar-li 2,2 milions. La informació forma part de l'informe de conclusions sobre Corbín que els investigadors de la Guàrdia Civil han presentat al jutjat que investiga el cas Assut.

Segons la informació entregada al jutjat, a què ha tingut accés À Punt, Corbin cobrava 15.000 euros al mes per serveis d'advocacia a les contractes, quan aquestes contractaven per 12.000 euros a l'any a altres despatxos tasques similars. Una part es cobrava en facturació i una altra en efectiu, segons els agents, que destaquen ingressos de més de 300.000 euros en bitllets per part de l'advocat en comptes propis i del seu despatx professional en un període de quatre anys. Segons l'informe, Corbín va contractar dues caixes fortes en una entitat bancària coincidint amb el contracte del seu despatx amb l'UTE Hornillos.

Corbín està acusat dins del conegut com a cas Assut que instrueix el jutjat d'instrucció número 13 de València, en el qual s'investiguen presumptes comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública en diferents administracions valencianes. Recentment, ha incorporat aquests nous informes, un dels quals és de l'Agència Antifrau, que xifra en onze milions el perjuí pel contracte del servei de sanejament d'Acciona amb l'Ajuntament de València.

Així es desprén de les conclusions de l'informe, de 248 pàgines, que fa referència al contracte de gestió del servei de neteja i conservació del sistema municipal de sanejament del 28 de novembre de 2006 subscrit entre l'Ajuntament i l'UTE conformada per Acciona Infraestructuras SA i Infilco Española SA. En l'informe es fa una anàlisi econòmica financera de l'adjudicació i execució durant els exercicis del 2007 al 2012.

Després d'analitzar el contracte, Antifrau exposa, a més, que es va produir una “indeterminació” en l'objecte i preu del contracte —en relació amb el preu estableix un import per a les obres de conservació a escala global, però no individualitzat—. Aquests aspectes "constitueixen un requisit de qualsevol contractació administrativa" i la seua falta "suposaria una causa de nul·litat absoluta de ple dret respecte de la contractació, en relació amb les obres de conservació".

I reitera: "No s'ajusta a la normativa contractual aplicable una clàusula que permet l'adjudicació directa de les futures obres a l'adjudicatari si aquestes no han sigut objecte de licitació prèvia, la qual cosa provoca un incompliment, així mateix, dels principis d'igualtat, no discriminació, transparència i concurrència", postil·la.

Dos premis de loteria i converses amb regidors sobre assumptes en tramitació

L'excunyat de l'exacaldessa de València també es troba entre els sospitosos de casos corrupció amb sort a la loteria. Segons els agents de la Guàrdia Civil, la loteria li va tocar en dues ocasions (360.000 el 2005 de la Grossa de Nadal i 60.000 el desembre del 2006).

La investigació també revela converses de l'acusat amb regidors i càrrecs destacats de l'equip de govern de Rita Barberá, com l'exvicealcalde Alfonso Grau, per a interessar-se per assumptes en tramitació a l'Ajuntament. Els agents han recuperat els missatges dels telèfons requisats a l'acusat, fent ús de sofisticades tècniques forenses, ja que algunes de les converses s'havien esborrat.

També et pot interessar

stats