Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

L'UCO conclou que Zaplana es va lucrar en una operació immobiliària en què va mediar amb Olivas

Hi ha sospites que l'expresident de la Generalitat es va emportar alguns dels xecs que s'emeteren a través de Bancaixa per a refinançar l'empresa Provimola

L'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, en el jutjat de guàrdia en una imatge d'arxiu / Efe
09 de març 2022 - 13:12

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha conclòs que l'expresident valencià i exministre Eduardo Zaplana es va lucrar de manera directa i indirecta —a través d'empreses pantalla— gràcies a una operació immobiliària que va impulsar conjuntament amb l'aleshores president de Bancaixa, José Luis Olivas.

Tot açò consta en un informe aportat al jutjat d'instrucció número 8 de València, que investiga en el marc del cas Erial el possible cobrament de comissions derivades de les concessions de les ITV i els parcs eòlics a la Comunitat Valenciana. Igualment, intenta aclarir tot un entramat societari per a la repatriació i inversions d'aquells fons suposadament il·lícits.

L'UCO recull el testimoni de l'exdirector territorial de Bancaixa a la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa entre el 2005 i 2011, qui va assegurar als agents que va rebre la telefonada d'Olivas perquè atenguera Zaplana. Li va demanar un "esforç" per a materialitzar una operació de refinançament del grup empresarial Provimola que finalment Bancaixa va escometre mitjançant la compra d'actius, concretament immobles a Eivissa, per al voltant de cent milions d'euros.

L'ex alt càrrec de l'entitat assegura que Zaplana es va interessar per l'operació de refinançament i que va mantindre diverses reunions amb ell en què abordaren l'assumpte. En les seues declaracions, aquest testimoni creu que la relació entre Zaplana i Carlos Gutiérrez, propietari de Provimola, "era d'amistat", encara que no ho confirma amb seguretat, i diu desconéixer si Zaplana tenia interés econòmic en l'esmentat procés. El que sí que ha explicat als investigadors és que en l'operació "es van fer excepcions, perquè en altres operacions Bancaixa va mantindre posicions més rígides i restrictives". 

Algunes de les excepcions citades per l'exdirectiu són "l'obtenció de liquiditat per part de Provimola, que va ser aproximadament de tres milions d'euros, a través de diversos xecs nominatius". És a dir, que el benefici líquid obtingut per la firma a què Zaplana va ajudar va ser de vora tres milions d'euros, i aquells fons es van repartir en diversos xecs, de manera que el compte es va quedar sense saldo i es va cancel·lar.

La Guàrdia Civil apunta l'"aparent relació" d'Eduardo Zaplana amb diversos xecs d'aquells, perquè un per valor de 75.000 euros es va emetre a nom d'una empresa que era propietat de l'expresident de la Generalitat. A més, una firma beneficiària d'aquesta operació va assumir el pagament de diverses embarcacions d'esbarjo per a Zaplana, i una altra, diversos vols internacionals.

En definitiva, sosté la Guàrdia Civil que les empreses destinatàries dels fons investigats "podrien haver-los utilitzat per a suportar despeses generades pel mateix Zaplana, com el pagament de lloguers d'embarcacions o avions privats".

De tot aquest operatiu la Guàrdia Civil creu que estava al corrent l'advocat uruguaià Fernando Belhot, considerat testaferro de Zaplana, que ha col·laborat amb la Fiscalia Anticorrupció. Hi ha constància que va mantindre reunions amb Zaplana i Gutiérrez a l'Hotel Wellington de Madrid i se li van confiscar anotacions i converses de WhatsApp sobre l'assumpte.

També et pot interessar