L'UCO escorcolla l'area d'Urbanisme i altres dependències de l'Ajuntament de València pel cas Assut
Els agents s'han emportat documentació d'operacions de l'any 2007, en temps de l'exalcaldessa Rita Barberá
La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha fet un escorcoll a les dependències de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de València, a la seu de Tabacalera, en el marc de l'operació Assut, segons ha avançat en exclusiva À Punt i ha confirmat posteriorment en roda de premsa la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme a l'Ajuntament, Sandra Gómez. Els agents han confiscat documentació d'operacions del departament que daten de 2007, en temps de l'exalcaldessa Rita Barberá. La Guàrdia Civil ja va inspeccionar les mateixes dependències en la primera fase de l'operació. Així mateix s'han realitzat escorcolls en les àrees de Cicle Integral de l'Aigua, Serveis Socials, Patrimoni Municipal i Intervenció.
"Cal recordar que ja en 2018 ens van precintar documentació per l'operació Assut. Reitere, això es coneixia que estava en marxa i hi ha documentació precintada a l'Ajuntament de València des de fa tres anys. Supose que haurà sigut el que s'han emportat", ha afirmat la vicealcaldessa.
Gómez ha destacat la resposta "exemplar i contundent" del PSPV-PSOE per haver expulsat l'ex-subdelegat del govern Rafael Rubio només conéixer la seua detenció. La vicealcaldessa, que va tindre Rubio sota les seues ordes abans que aquest s'incorporara a la subdelegació del govern, també ha volgut dissociar l'operació de qualsevol sospita sobre el grup municipal socialista, i ha assenyalat que afecta una "persona individual".
"Clar que em fa mal i és una terrible notícia que una persona individual haja causat tant de mal, no sols al partit sinó a la política en el seu conjunt", ha assenyalat. La vicealcaldessa ha reivindicat la lluita del PSPV-PSOE contra la corrupció -el partit "més contundent a esquerres i dretes", segons Gómez- recordant l'historial de denúncies que la formació ha interposat en els últims anys i la important dotació de recursos econòmics associada.
Diners a l'estranger i una agenda clau
En les últimes hores també ha transcendit la confiscació de l'agenda personal de l'empresari Jaime Ferrer, que la investigació considera la persona clau d'aquesta presumpta trama de corrupció urbanística a canvi de suborns a polítics. En aquesta agenda figuren les reunions de Ferrer amb polítics del PP i del PSOE des del 1999.
El jutjat ha cursat diferents comissions rogatòries per a localitzar diners a l'estranger, després d'haver descobert que l'empresari tenia almenys un compte a Luxemburg.
La destitució de Vera, pendent d'un consell extraordinari
Un dels catorze detinguts, José Luis Vera, continua sent cap dels serveis jurídics de Divalterra. Ha quedat en llibertat amb càrrecs, però la Diputació de València encara no l'ha destituït, com sí que s'ha fet amb Rafel Rubio, ex-subdelegat del govern a València. Per a esta vesprada s'ha convocat un consell extraordinari de l'empresa que el podria suspendre de funcions, però no acomiadar-lo, ja que té un contracte laboral.
El president de la corporació provincial, Toni Gaspar, ha destacat que el cessament -del que ha explicat que no és competència seua- no afectarà el procés d'extinció i liquidació de l'empresa pública.
El PP expedienta l'exalcaldessa i l'exregidor de Xixona detinguts
D'altra banda, el Partit Popular de la Comunitat Valenciana ha informat de l'obertura d'un expedient informatiu a l'exalcaldessa de Xixona entre 1997 i 2007, Rosa Verdú, i a l'exregidor Francisco Doménech després de la seua detenció en el cas Assut.
La segona fase d'aquesta operació contra la corrupció urbanística en l'àmbit municipal deixa cinquanta persones investigades, catorze d'elles detingudes i cinc a la presó, amb el ja exsubdelegat del govern a València, Rafael Rubio, i l'exvicealcalde de la ciutat Alfonso Grau com a noms destacats.
La causa, declara secreta, s'ha obert pels delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig, tràfic d'influències, associació il·lícita i grup criminal.
Fins al moment s'han practicat mig centenar de registres en empreses, despatxos professionals, domicilis particulars i dependències oficials a les províncies de València, Alacant, Ciudad Real i Madrid.