L'UCO investiga el pagament de 80.000 € en efectiu del cunyat de Rita Barberá per a la reforma del xalet de l'exalcaldessa
L'Agència Antifrau estima en 11,2 milions el perjuí del contracte de sanejament de l'Ajuntament amb Acciona que l'UCO connecta amb comissions en l'entorn de l'ajuntament
La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil investiga el possible pagament en efectiu de 80.000 euros de l'advocat i cunyat de l'exalcaldessa de València Rita Barberá per la reforma del xalet de Xàbia de l'exalcaldessa de València, emmarcat en el cas Assut. Els investigadors han incorporat a la causa, que investiga el jutjat d'instrucció 13 de València, testimonis i documents relatius a l'operació. Entre ells hi ha comprovants de pagament en efectiu d'entre 15.000 i 27.000 euros, així com un llistat dels treballs fets en l'immoble (ubicat a la urbanització El Tossalet) que sumen més de 80.000 euros.
L'informe adjuntat pels agents indica que el constructor, que inicialment va afirmar que va emetre factura, va acabar admetent que "Corbín li pagava en efectiu la majoria d'ocasions, fins i tot la part dels treballs en els quals es carregava l'IVA", després que li mostraren els comprovants d'aquest.
La macrocausa Assut aglutina les investigacions per presumptes corrupteles en la contractació pública que esguiten dirigents del PP i del PSPV. La part relacionada amb Corbín, casat amb la germana de Barberá (excap de gabinet a l'alcaldia) i advocat defensor de l'exsecretària del PP municipal Mari Carmen Garcia Fuster, investiga el presumpte cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions per part de persones pròximes a l'equip de govern municipal del PP.
11,2 milions de perjuí pel contracte amb Acciona
La nova documentació aportada a la causa inclou un informe de l'Agència Antifrau, que xifra en 11,2 milions el perjudici pel contracte del servei de sanejament subscrit entre Acciona i l'Ajuntament de València el novembre del 2006. Els investigadors sospiten que Corbín va cobrar diferents comissions il·legals per mediar perquè l'adjudicació anara per a l'UTE formada per Acciona i Infilco Espanyola S.A. El document suma a aquesta quantitat (relativa als exercicis del 2007 al 2012) un perjuí addicional d'entre 1,9 i 2,3 milions en la dècada següent (2013-2023). Antifrau exposa que el contracte patia una "indeterminació" en l'objecte i el preu, "requisit de tota contractació administrativa". I entén que la seua absència "suposaria una causa de nul·litat absoluta de ple dret respecte de la contractació".
Comissions pel centre comercial amb pista de neu
La nova documentació també ha revelat la investigació a Corbín com a presumpte comissionista de l'operació que pretenia construir a València Neutopia, un centre comercial amb pista d'esquí, per a replicar el complex Xanadú de Madrid. En l'escorcoll al despatx del cunyat de Barberá es va trobar un acord amb societat promotora, subscrit el 2004, que garantia 138.000 euros a Corbín per la mediació del projecte si aquest es duia avant.
L'empresari promotor, que va renunciar a la iniciativa el 2007, ha declarat els agents que va desconfiar tant de la fórmula de pagament com del fet que l'elecció del terreny —la zona sud de la ciutat, al costat de la V-30—, a l'èxit del projecte. Segons el testimoni, el llavors vicealcalde, Alfonso Grau, "li va dir que si volia fer el projecte prompte, eixe terreny era l'única solució".
Sota sospita també hi ha un contracte amb la planta de reciclatge de residus urbans Los Hornillos (Quart de Poblet) i la permuta d'unes parcel·les a una empresa del constructor Jaime Febrer (un dels principals investigats en la causa) a canvi d'assumir el deute de l'Ajuntament de València amb diverses escoles religioses. Segons ha declarat a la Guàrdia Civil el responsable d'un dels centres educatius, l'Ajuntament els va informar que els deutes els pagarien "mitjançant xecs" empreses de les quals no recordava el nom.