Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Llanos (Vox), sobre el suport als pressupostos: "Si el PP torna a fer el joc al PSOE amb els migrants, per ahí no passarem"

El síndic entén que no caldria convocar eleccions si Mazón es veu obligat a prorrogar els comptes valencians

12.09.2024 | Entrevista LNM José María Llanos / À Punt NTC

"Si em pregunta si volem aprovar els pressupostos, la resposta és sí". El síndic de Vox, José María Llanos, ha assegurat este dijous a Les notícies del matí que la formació està predisposada a donar suport als pressupostos del PP després de l'eixida de la formació de la coalició del Consell. Ara bé, adverteix que encara no ha vist cap esborrany i marca línies roges clares: el repartiment dels menors migrants i la defensa de les senyes d'identitat valencianes respecte de "l'imperialisme català".

La primera condició ja va portar a l'eixida del partit de tots els governs autonòmics que compartia amb el PP, en desacord amb la posició de la direcció nacional dels populars a negociar quotes de repartiment de migrants a la península per a deixar de saturar les Canàries. "Si el PP torna a fer el joc al PSOE en el repartiment indiscriminat no només de menors migrants, sinó també de majors, en territori nacional, per ahí no podem passar", ha remarcat Llanos, que també ha marcat territori amb les anomenades "senyes d'identitat".

Si em pregunta si volem aprovar els pressupostos, la resposta és sí

"Si Mazón cedeix als interessos separatistes catalanistes, en contra de la identitat valenciana, en història, cultura i llengua, haurem de posar una pica a Flandes", ha dit. En un altre moment de l'entrevista, ha desenvolupat esta idea per a incorporar la condició de "continuar netejant la cultura d'adjectius ideològics", com assegura que va fer l'expresident i exconseller de Vox Vicente Barrera abans de l'eixida en bloc dels membres de l'extrema dreta del Consell.

"Eixos pressupostos han d'estar pràcticament elaborats, si no del tot, i estem esperant que ens els passen. Quan ho facen i els estudiem, podré contestar la pregunta" (de si els aprovem o no), ha explicat el síndic de Vox a la ràdio d'À Punt. Llanos ha anticipat que la formació presentarà contrapropostes i esmenes en els punts de fricció, si bé assegura que està oberta a "cedir en la negociació", assumint la posició de minoria que té al Parlament.

No veig necessari repetir les eleccions si s'han de prorrogar els pressupostos valencians

Ara per a ara no descarta que la falta de suport impedisca aprovar els comptes valencians, la qual cosa obligaria el Consell a prorrogar els pressupostos amb les partides assignades en l'anterior, pactades pel PP i Vox per al primer any de coalició. Considera Llanos que esta possibilitat, si bé és plausible legalment, "debilitaria" el govern valencià. No obstant això, creu que este escenari no hauria de conduir necessàriament a una repetició de les eleccions. "No ho veig necessari", ha manifestat el síndic de Vox davant dels micròfons d'À Punt.

Llanos ha aprofitat l'entrevista per a subratllar algunes posicions de la formació d'extrema dreta. Veu una "allau indiscriminada" de persones migrants a Espanya, que connecta amb la delinqüència i interpreta com a "insolidària" l'ajuda als estrangers, perquè al seu juí detrau recursos per als espanyols necessitats. També es referma en el rebuig a celebrar el centenari del poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés, que considera un apòstol del "fals imperialisme català". Per al síndic, la separació de valencià i català és una "qüestió oberta", malgrat la posició de les facultats de filologia o l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

També s'ha pronunciat sobre la denúncia de Compromís contra les teràpies de conversió d'homosexuals presumptament impartides o recomanades en centres escolars concertats valencians. El síndic de Vox, formació que promociona un canal de denúncies anònimes per a alertar de presumptes intents d'adoctrinament als centres escolars, ha citat l'article 27 de la constitució per a reivindicar el dret de les famílies a rebre formació a les aules en coherència amb els seus postulats religiosos i morals. "La formació comença en les famílies i els professors són només col·laboradors. Qualsevol cosa que puga afectar la salut i creences de menors sense coneixement dels pares no pot ser acceptada", ha recalcat.

Pressupostos GVA