La llei d'expresidents divideix els partits del Botànic a les Corts
Compromís i Podem acusen el PSPV d'alinear-se amb el PP per a defendre privilegis.
La reforma de la Llei de l'estatut dels expresidents de la Generalitat ha dividit aquest dimecres els partits del Botànic a les Corts. La comissió de coordinació, organització i règim de les institucions ha debatut les esmenes a una proposició de llei presentada per Podem, que ha creat divisió entre els partits que donen suport al Govern.
La iniciativa plantejava, entre altres qüestions, eliminar l'oficina a disposició dels expresidents, els dos llocs de treball amb funcions d'assesorament, i el xòfer. Així mateix, Podem aposta perquè els expresidents siguen membres nats del Comité Econòmic i Social (CES), i no del Consell Jurídic Consultiu (CJC), com passa ara. Igualment, la formació morada estableix la possibilitat de revocació parlamentària de privilegis en casos de condemna ferma per un delicte contra l'administració pública que haja ocorregut abans, durant o després del mandat.
Per últim, s'especifica que en un termini de 6 mesos des de l'entrada en vigor de la reforma, tots aquells expresidents que s'hagueren acollit als drets fixats en l'anterior llei haurien de presentar una memòria que justificara les despeses de l'oficina de suport.
Durant el debat en comissió, per una banda, Compromís i Podem han acusat els socialistes de no complir el pacte de govern i d'alinear-se amb el PP per a defensar els privilegis dels expresidents. Per la seua banda, el grup socialista ha defés la dignificació del càrrec d'expresident i ha rebutjat la proposició de llei en considerar que és revengista.
Totes les esmenes plantejades pel PSPV i pel PP s’han aprovat amb l'oposició de Compromís i de Podem. La polèmica proposició de llei ha de passar ara a debat en el ple de les Corts.