La llei del PSOE per a dissoldre associacions franquistes avança al Congrés

La comissió Constitucional ha donat el vistiplau, amb l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox

Una dona sosté una bandera amb simbologia franquista davant la tomba de Franco
Una dona sosté una bandera amb simbologia franquista davant de la tomba del dictador Francisco Franco / Europa Press

La proposició de llei del PSOE per a dissoldre les associacions que facen apologia del franquisme avança al Congrés i finalment es votarà en el ple. La comissió Constitucional ha debatut i ha votat este dimarts el dictamen per a reformar la llei d'associacions, que ha tirat avant amb el vot a favor dels socialistes i els seus socis parlamentaris, el rebuig de Vox i l'abstenció del Partit Popular, que en el seu moment va votar a favor de la presa en consideració de la norma.

El dictamen aprovat és pràcticament igual a la proposició de llei que va presentar originàriament el PSOE, ja que només s'ha inclòs una esmena transaccional pactada entre els socialistes i els seus socis per a permetre al ministeri fiscal no només dissoldre una associació franquista per la via civil, sinó també valorar la via penal i imputar un delicte d'associació il·lícita.

Ara, després de passar per la comissió, la reforma de la llei d'associacions avança en la tramitació parlamentària i només queda pendent la votació definitiva en el ple del Congrés, que previsiblement donarà llum verda a la norma. En concret, la proposició de llei demana reformar la llei orgànica reguladora del dret d'associació per a incloure com a causa de dissolució d'una associació l'apologia del franquisme, adaptant així esta norma, del 2002, a la llei de memòria democràtica, del 2022.

La llei de memòria democràtica arreplega expressament l'obligació de modificar la citada llei d'associacions per a dissoldre les que enaltisquen el colp d'estat i la dictadura franquista o que “n'enaltisquen els dirigents amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes”. La reforma legal no afecta la Fundació Francisco Franco, per tractar-se d'una fundació i no d'una associació, però el govern té previst enguany demanar-ne l'extinció a la justícia. Ho farà usant un altre punt de la llei de memòria, que arreplega la possibilitat de sol·licitar a un jutge l'extinció d'una fundació contrària a l'interés general, i cita com a causa l'apologia del franquisme.

També et pot interessar

stats