Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

La llei 'rider' dona tres mesos a les empreses per a convertir els repartidors en assalariats

El Consell de Ministres dona llum verda aquest dimarts al reial decret llei que regula les condicions laborals dels repartidors a domicili, incloent-hi paràmetres com els algoritmes que determinen la relació laboral

Un 'rider' passa per davant de la Ciutat de les Arts i les Ciències. / À Punt NTC

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts la llei que transformarà els riders d'autònoms a assalariats. Un canvi que s'ha de produir en els pròxims tres mesos, segons recull el reial decret llei aprovat pel Consell de Ministres.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha remarcat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquesta llei "canviarà el signe dels temps" i situa Espanya en l'avantguarda de la legislació internacional en aquesta matèria, perquè "no hi ha cap país en el món que s'haja atrevit a legislar sobre això". El decret és fruit de l'acord a què van arribar el mes de març passat el Ministeri de Treball i Economia Social, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, i les patronals CEOE i Cepyme. A pesar d'aquest consens, des de fa mesos els riders protesten al carrer a tot Espanya contra una regulació que consideren que els perjudicarà perquè els obligarà a treballar sols per a una empresa i no els deixa triar.

Aquesta normativa afecta les relacions laborals entre les plataformes dedicades al repartiment o distribució de qualsevol producte i els seus treballadors, és a dir, que no afecta només les empreses de repartiment de menjar a domicili com Glovo, Uber Eats o Deliveroo. La ministra ha explicat que aquesta norma afectarà més de 16.000 relacions laborals, amb un impacte econòmic que ha xifrat en 29 milions d'euros.

En concret, s'arreplegarà en l'Estatut dels Treballadors que totes les empreses (no sols les plataformes de repartiment) han d'informar els representants dels treballadors dels paràmetres, regles i instruccions en els quals es basen aquests algoritmes que afecten la presa de decisions i que poden incidir en les condicions de treball, l'accés i el manteniment de l'ocupació, inclosa l'elaboració de perfils. El govern espanyol, de fet, ha anunciat també la creació d'un comité d'experts per a assessorar-lo i estudiar, amb "tranquil·litat", el bon ús de la intel·ligència artificial i dels algoritmes en les relacions laborals a Espanya.

Una llei que provoca reaccions enfrontades

Una vegada anunciat l'acord del Consell de Ministres i a pesar de tractar-se d'un text consensuat amb els agents socials, les reaccions no s'han fet esperar. El secretari de joventut i noves realitats del treball de CCOO, Carlos Gutiérrez, creu que la norma "no és prou ambiciosa" i hauria de "haver anat mes allà i regular el conjunt de realitats del treball en plataformes digitals".

Per la seua banda, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha subratllat en TVE que la llei "és molt important" i, encara que no suposa una regulació global de les plataformes digitals, "resol un problema gravíssim de seguretat dels qui treballen en el repartiment a domicili i amb això guanyaran els treballadors, la Seguretat Social i el país”.

En un sentit semblant a UGT s'ha pronunciat Just Eat Takeaway.com, que ha celebrat l'aprovació d'aquesta llei ja que considera que generarà seguretat i protecció jurídica per als treballadors, segons ha informat la plataforma de servei de menjar a domicili en un comunicat.

Per contra, centenars de repartidors proautònoms han tornat a protestar al carrer per a criticar la seua absència en les negociacions i han reclamat als diputats que no validen una normativa que obliga les empreses a fer que aquests professionals siguen assalariats. I altres associacions, com Riders x Drets, consideren que la norma és "insuficient" i que "hi ha poc a celebrar", ja que encara que "en aparença" la llei va en línia amb les seues demandes, el procés de laboralització "es realitza abruptament, sense garantir la permanència" dels actuals repartidors.

També et pot interessar