Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La llei trans tornarà a debatre's al Congrés a proposta del PP

El Ministeri d'Igualtat vol que la llei, que ha trencat el consens de la coalició de govern, estiga aprovada abans que acabe l’any

Banderes trans davant del Congrés dels Diputats / Agències

El ple del Congrés va acordar dijous, a proposta del Partit Popular, que el projecte de llei trans haja de tornar a passar pel ple de la cambra per a ser aprovada abans d'anar al Senat i no només per la comissió d'Igualtat, com al principi es va acordar per ser una tramitació parlamentària d'urgència.

Unides Podem, que va arribar a acusar el PSOE de retardar la tramitació del projecte per demanar successives ampliacions del termini per a presentar esmenes, ha acceptat el nou debat per "cortesia parlamentària". L'objectiu del Ministeri d'Igualtat és que la llei, que ha fet fallida en el consens entre els grups de la coalició de govern, estiga aprovada abans que acabe l’any.

El projecte obri la porta a canviar de sexe en el registre sense necessitat de tractaments o informes mèdics o psicològics i el Partit Popular, contrari a la lliure autodeterminació de gènere, ha demanat la seua avocació al ple per considerar que un canvi d’aquest calat mereixia un nou debat a l'hemicicle, més enllà del que tinga lloc en la comissió d'Igualtat.

Tancat ja el termini per a presentar esmenes, encara no s'ha constituït la ponència que ha de redactar el dictamen de la llei i el debat serà complicat, ja que el Grup Socialista ha plantejat exigir que un jutge autoritze el canvi de sexe registral als menors de setze anys i majors de dotze, proposta que rebutja el Ministeri d'Igualtat.

En el projecte remés pel Govern al Congrés la intervenció del jutge quedava limitada als menors de catorze i majors de dotze; entre els catorze i els setze anys només era necessari que estigueren assistits per pares o tutors. És, per a Igualtat i per als col·lectius LGTBI, una llei "de mínims" que s'ha de respectar, però sectors del PSOE i part del moviment feminista qüestionen la lliure autodeterminació del gènere.

La divisió en el PSOE es va fer patent amb la decisió de l'exdiputada socialista de l'Assemblea de Madrid i primera parlamentària trans d'Espanya, Carla Antonelli, d'anar-se'n del partit en senyal de protesta pel retard en la tramitació de la llei davant de les successives ampliacions de terminis per a presentar esmenes.

També et pot interessar