Llum verda del Congrés al projecte per a impulsar els plans de pensions col·lectius
La norma ha eixit avant amb 172 vots a favor, entre ells els de Ciutadans, PNB i PdeCat i PRC
El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous el projecte de llei de plans de pensions d'ocupació, que passa ara al Senat, i amb la qual el govern espanyol vol impulsar el desenvolupament dels plans col·lectius de pensions.
Després d'una complexa i accidentada tramitació, el dictamen ha tirat avant amb 172 vots a favor (entre ells els de Ciutadans, PNB i PdeCat i PRC), 164 en contra i sis abstencions.
"La valoració no pot ser més positiva", ha subratllat el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que ha destacat que la llei facilita "que milions de treballadors puguen tenir accés a una fórmula d'estalvi complementària per a la seua jubilació especialment favorable per a les rendes mitjanes i baixes".
El projecte de llei ha incorporat una desena d'esmenes i ha eliminat les tres de Podem introduïdes per error en el seu tràmit en Comissió. La norma inclou una pujada de les pensions mínimes en un 15% i la deducció en el 10% en impost de societats, entre altres mesures que han facilitat l'abstenció de grups com Bildu. Altres grups, com a ERC, Cup, BNG, Compromís, han rebutjat aquest projecte per considerar que "obri la porta a la privatització de les pensions". També el PP: "tant pel fons com per la forma".
Al febrer, Escrivá va explicar que amb aquesta llei el govern espanyol vol afavorir el desenvolupament dels plans col·lectius de pensions, especialment entre les rendes mitjanes i baixes. La norma té com a principal objectiu elevar la cobertura dels plans de pensions col·lectius, "un propòsit en el qual la negociació col·lectiva tindrà un paper fonamental", va dir. La finalitat és facilitar l'accés a aquests mecanismes d'estalvi de baixes comissions a treballadors de rendes mitjanes i baixes i de petites i mitjanes empreses, així com a treballadors autònoms i joves.
La norma ha estat envoltada de polèmica. Aquest mateix dijous, de fet, pensionistes valencians s'han concentrat pel centre de València en contra del projecte de llei perquè consideren que suposarà "un colp mortal" al sistema públic de pensionistes. Els manifestants, convocats per la Coordinadora Valenciana Defensa de les Pensions Públiques, adverteixen que cal parar aquesta llei perquè d'això "depén la sostenibilitat de les futures pensions, el manteniment del nostre actual sistema solidari de repartiment i que no siga substituït progressivament per sistemes de capitalització privats de pensions".
Impuls a l'excepció ibèrica
Aquest dijous, el Congrés dels Diputats ha convalidat també el reial decret llei per a limitar el preu del gas en el mercat majorista de l'electricitat, després que la majoria de partits hagen mostrat el seu suport i el PP s'haja abstingut.
"Llars i empreses començaran a notar l'estalvi en la factura elèctrica immediatament. També en aquesta crisi, protegir a la ciutadania i al teixit productiu és la nostra màxima prioritat", ha dit Pedro Sánchez a través de Twitter res més aprovar-se la mesura.
En la votació celebrada aquesta vesprada, la norma ha tirat avant amb un ampli suport –197 vots a favor, 2 en contra i 143 abstencions– malgrat les abstencions tant del PP, que ja havia anunciat prèviament la seua posició a través del seu president, Alberto Núñez Feijóo, com de Vox.
Cosa complementària
Poc després de l'aprovació, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha subratllat que els plans de pensions col·lectius són una cosa complementària" que "en cap cas va en detriment" del pilar públic, que és "suficient" i "sostenible".
"L'important és que la ciutadania tinga clar que les pensions públiques a Espanya tenen futur, que seran suficients i que seran sostenibles", ha valorat Sordo en la presentació del seu llibre.