Madrid i Andalusia es mostren a favor que només es condone el deute a la Comunitat Valenciana

Mazón: “Ens fa pànic que el govern espanyol haja eliminat el fons de liquiditat”

El rei Felip VI i el president Pedro Sánchez, amb els presidents i presidentes autonòmics
El rei Felip VI i el president Pedro Sánchez, amb els presidents i presidentes autonòmics / Javier Etxezarreta (EFE)

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha defensat que, si es condona el deute, siga per a ajudar la Comunitat Valenciana, “no només per la catàstrofe que ha patit, sinó perquè ja va heretar un deute que els impossibilita pagar les coses més necessàries, com poden ser els salaris de metges o professors”.

En la XXVII Conferència de Presidents Autonòmics, este divendres a Santander, Díaz Ayuso s’ha mostrat en contra de condonar el deute a totes les comunitats autònomes, excepte a la Comunitat Valenciana, després de la situació “insostenible” per la DANA i el deute “inassumible” que va heretar. Alhora, ha exigit que es respecte la seua autonomia fiscal davant de les “amenaces” del govern espanyol, que —considera— “fregiran a impostos” la regió madrilenya.

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha qualificat de “pegat” la “suposada condonació de deute” de les comunitats autònomes i ha apuntat que “no li importaria” que dita condonació fora únicament per a la Comunitat Valenciana.

El sistema de finançament autonòmic ha sigut, al marge de la gestió de la DANA, un dels grans assumptes tractats. Així ho ha resumit el president de la Generalitat, Carlos Mazón: “Ens fa pànic l’última mesura del Govern, en què ha eliminat el fons de liquiditat extraordinari”.

Segons ha explicat, el fons de liquiditat “és el que ens permet pagar les factures dels nostres metges, dels nostres tractaments sanitaris, dels nostres col·legis, dels nostres serveis socials a les comunitats que estem mal finançades”.

Mazón ha recordat que la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia són les autonomies més mal finançades. “Més de 3.000 milions d’euros ens està escamotejant el govern d’Espanya”, ha dit en referència al cas valencià.

El cap del Consell ha insistit en el discurs habitual en matèria de finançament de les autonomies, sobre els diners que reben per a exercir les seues competències. “Primer, demanem un nou sistema de finançament, perquè sense això no anem a cap lloc. Segon, una condonació del deute, perquè tenim un deute extremadament elevat, motivat per l'infrafinançament”, ha continuat.

I, en tercer lloc, la posada en marxa d’un fons d’anivellament dels recursos, que esmortisca la situació mentre es posa en marxa el nou sistema de finançament.

Sobre l’anunci de fer al gener un Consell de Política Fiscal i Financera per a impulsar que l'Estat assumisca part l'endeutament de les autonomies en règim comú, Mazón ha considerat que serà una reunió sense contingut, mentre sí que veu “a altres”, en referència a Catalunya, “amb ganes de privilegis i de quotes, de bilateralitat i de menjar a banda”.

Al marge dels enfrontaments polítics, Carlos Mazón ha volgut destacar el suport que han rebut tots els presidents autonòmics: “M’he sentit molt sostingut, molt estimat, per tots els meus companys, de tots els partits. Els he agraït l’enviament de recursos a tots, sense distinció”.

Detindre el desmantellament nuclear

Sobre altres temes de debat en la cimera, Mazón ha reivindicat la sobirania energètica a compte de les centrals nuclears i ha donat suport a la presidenta d'Extremadura, María Guardiola, en la idea que "és urgent la revisió de la política energètica nuclear a Espanya. Hem d’exigir que es pare el desmantellament de l’energia nuclear”.

Al mateix temps, ha mostrat el suport al president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, “amb l’exigència d’abordar un pacte nacional de l’aigua que done entrada a un pla hidrològic nacional, i ací entrarem en un pla contra inundacions”, ha dit.

Els presidents populars censuren que Sánchez els ha citat sense voluntat d'acord

El conjunt dels presidents autonòmics del Partit Popular, majoria en la trobada, així com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, han instat el president Pedro Sánchez a abordar ja la reforma del sistema de finançament autonòmic, i s’han arribat a plantejar terminis específics perquè faça una proposta.

Així, els presidents de les comunitats on governa el PP han manifestat que Sánchez els ha citat sense voluntat d'acord, només perquè l'han pressionat. Ha faltat planificació i no hi ha hagut esborranys de possibles pactes sobre els quals poder debatre.

"Una mera posada en escena", ha manifestat l'andalús Juanma Moreno; "una oportunitat perduda", ha assenyalat el canari, Fernando Clavijo; "ens n'anem amb les mans buides", ha coincidit el murcià Fernando López Miras.

Salvador Illa considera un “èxit” la conferència

Una altra percepció ha tingut el president català, Salvador Illa, que ha considerat que la Conferència de Presidents ha sigut un “èxit” i ha subratllat que el model català de finançament singular “és el model de la solidaritat”, que ha contraposat al de la “insolidaritat d’aquells que practiquen la deslleialtat fiscal”.

Illa ha destacat que cap president autonòmic ha posat en dubte la necessitat de reformar el model de finançament: “És un primer pas, rellevant”. Ha insistit que el finançament singular pactat amb ERC “no perjudica ningú” i ha destacat el to “constructiu i positiu” de la reunió.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, que ha vist en la cimera "grans èxits" com la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera. De fet, a la pregunta de si compartia la sensació de "fracàs" de diversos presidents autonòmics, ha contestat: "La veritat és que no. Isc més content que vaig entrar".

També et pot interessar

stats