Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

La majoria del Congrés rebutja que els jutges trien els vocals del CGPJ

La proposta es votarà amb altres mesures per a dotar de més transparència els nomenaments i recuperar drets laborals retallats durant la crisi.

El Grup de Ciutadans durant el ple del Congrés / Mariscal (Efe)

La majoria dels grups del Congrés ha mostrat el rebuig al fet que els jutges trien dotze dels vint vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La reforma, impulsada al Senat per PP i Ciutadans amb la intenció de "despolititzar" aquest òrgan, quedarà previsiblement descartada.

La votació de les esmenes que van aprovar a la cambra alta el PP i Ciutadans en el marc de la reforma de la llei orgànica del poder judicial serà aquesta vesprada, però els portaveus de la resta de grups han avançat que votaran en contra. Mantenen que aquest sistema limitaria el paper del Parlament i deixaria en mans dels jutges l'elecció dels vocals de procedència judicial.

Les crítiques s'han centrat en el gir del PP, que ha passat de negociar la renovació del consell a trencar l'acord amb el govern, després que es filtrara un whatsapp del seu portaveu al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual insinuava que el pacte amb els socialistes permetria influir en el Tribunal Suprem.

En nom del Grup popular, María Jesús Moro ha justificat el canvi de postura davant del "clamor social" perquè es despolititze l'òrgan de govern dels jutges. Així, ha instat la resta de grups parlamentaris a actuar amb "humilitat i autocrítica", confiant en els professionals. El portaveu de Justícia de Ciutadans, José Ignacio Prendes, ha advocat també per aprofitar una "oportunitat històrica" per a corregir un sistema que ha portat al "descrèdit" la carrera judicial, i ha instat el PSOE a escoltar la societat i les associacions de jutges i fiscals.

Reaccions a la proposta

Però els socialistes donen suport a l'actual procediment, que elegeix tots els vocals en el Parlament, on resideix la sobirania popular. El seu portaveu, Juan Carlos Campo, ha denunciat la "incoherència" del PP i el "gir copernicà". Des d'Units Podem, Eduardo Santos ha criticat tant les formes com el fons de les propostes del PP, al qual ha acusat de "carregar-se el diàleg mitjançant una fórmula populista, barata, ineficaç, que només va dirigida a un públic gremial".

El portaveu del PNB, Mikel Legarda, ha assegurat que no hi ha models perfectes, ha advocat per buscar consensos amplis i ha apuntat que el problema no és el sistema d'elecció parlamentària, sinó "la lògica de les quotes cegues entre partits", que es desentenen dels candidats que proposen els altres amb la condició que s'accepten els propis.

Des d'ERC, Carolina Telechea ha avançat també el vot en contra del seu grup, convençuda que es necessita una reforma profunda de l'organisme més enllà del sistema d'elecció, i que les esmenes intenten maquillar un sistema "obsolet" que consolida un model basat en interessos partidistes.

Després d'aquestes declaracions, es preveu que la mesura no tirarà avant, però sí la resta de reformes que els grups han pactat per a acabar amb l'actual "presidencialisme" del consell jurídic, dotar de més transparència els nomenaments dels alts càrrecs judicials i recuperar drets laborals retallats durant la crisi en el sector de la justícia.

També et pot interessar