Mar Galcerán (PP), primera diputada amb síndrome de Down a les Corts

Els nomenaments de càrrecs en el govern valencià han fet córrer la llista i permeten l'entrada de l'expresidenta d'Asindown Comunitat Valenciana i actual secretària de l'àrea d'atenció a persones amb capacitats diferents del PP de la Comunitat Valenciana

La nova diputada del PP en les Corts, Mar Galcerán
La nova diputada del PP en les Corts, Mar Galcerán / PP

Les Corts tindran per primera vegada un escó ocupat per una diputada amb síndrome de Down. Es tracta de Mar Galcerán, una valenciana militant del PP des de fa anys i que ja té experiència en això de trencar barreres: el 2014 va convertir-se en la primera persona d'Espanya amb aquest trastorn genètic a presidir una entitat, Asindown València, que representa el col·lectiu amb síndrome de Down.

Ara, passa a tindre un paper protagonista en primera línia de la política valenciana. Afiliada al Partit Popular des de les Noves Generacions, Galcerán forma hui dia part del comité executiu després que el president de la Generalitat i líder del partit, Carlos Mazón, la fitxara en la candidatura a les eleccions autonòmiques del 28M. És la secretària de l'àrea d'atenció a persones amb capacitats diferents del PP de la Comunitat Valenciana i es va quedar a les portes d'entrar en el Parlament autonòmic. Però els nomenaments de càrrecs en el nou govern valencià han fet córrer la llista —és incompatible l'escó amb ser alt càrrec del segon o tercer escaló de la Generalitat— i permetran que puga arreplegar l'acta de diputada per a formar part del Grup Parlamentari Popular, majoritari a les Corts amb 40 seients.

Després de conéixer la informació, que ha avançat el diari El Mundo, Mazón ha assenyalat en xarxes socials que es tracta d'“una gran notícia per a la política” i una mostra que s'estan “superant barreres”, mentre que ha donat la benvinguda a la futura diputada del grup majoritari de les Corts.

L'última baixa en la bancada popular ha sigut la del diputat Ernesto Fernández, recentment designat director general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA). El nomenament s'ha publicat aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) i entra en vigor l'endemà. A Fernández hauria de substituir-lo el número 19 de la llista, Maribel Sáez, però ella també és directora general, en aquest cas de Comerç. Així, una vegada que el nou responsable de l'EVHA formalitze la renúncia a l'escó parlamentari, la vacant podrà ocupar-la Galcerán, que ostentava el número vint en la candidatura del PP.

Mar Galcerán té una àmplia trajectòria en la funció pública, on treballa des de fa vint-i-sis anys. D'aquests, tretze va estar d'interina a la Conselleria de Presidència de la Generalitat. El 2010 va aprovar les primeres oposicions adaptades per a persones amb discapacitat intel·lectual celebrades a València i va ocupar una plaça en la Conselleria de Benestar Social. Posteriorment, va saltar a la d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i en l'actualitat treballa com a subalterna a la Conselleria de Sanitat.

La irrupció en les Corts d'una persona amb síndrome de Down no és novetat, ja que al parlament sí que han treballat persones amb aquesta afecció, tot i que mai ocupant un escó de l'hemicicle. Els uixers Carolina Siles i Ovidi Montón han sigut molt volguts al Palau dels Borja. Ella, pionera per ser la primera treballadora de la cambra amb síndrome de Down, va faltar el febrer del 2021 amb només cinquanta anys. Ell, per la seua banda, va jubilar-se el juliol d'aquell mateix any després de 27 anys de faena amb un homenatge molt sentit.

Homenatge a l'uixer Ovidi Montón (centre), quan es va jubilar
Homenatge a l'uixer Ovidi Montón (centre), quan es va jubilar / Corts

Galcerán: "Cal superar-se, posar-se metes i objectius"

Després de fer-se pública l'entrada de Galcerán en les Corts, la pròxima diputada ha volgut llançar un missatge positiu de superació en què ha assegurat que qualsevol persona pot, amb constància, aconseguir el que es propose. "Els demane que treballen, que no donen res per perdut perquè poden aconseguir allò que es proposen". I afig: "Al principi és dur, però cal superar-se, posar-se metes i objectius perquè al final, coste el que coste, amb constància sempre ho aconsegueixes".

També et pot interessar

stats