Marciano Gómez assegura que la reversió de l'Hospital de Dénia es decidirà amb criteris "d'eficiència" i no "per ideologia"

El conseller de Sanitat sí tanca la porta a privatitzacions en àrees que actualment són de titularitat pública o que ja es revertiren com Alzira o Torrevella

Entrevista al conseller de Sanitat, Marciano Gómez

S'ha posat al capdavant del departament que té el pressupost més elevat de tot el Consell, vora el 30%. Marciano Gómez, nou conseller de Sanitat, relleva el ja exconseller botànic Miguel Mínguez i arriba al despatx del carrer Misser Mascó de València amb l'objectiu de reorganitzar tot el mapa sanitari de la Comunitat Valenciana per a "defendre la salut" de la ciutadania amb "vocació de servei públic" i donar-li la "millor" atenció possible.

Una vegada fet el traspàs amb l'anterior equip, es troba assumptes pendents d'executar com la reversió de l'Hospital de Dénia, actualment gestionat pel Grupo Ribera Salud, a mans públiques. El Consell tripartit de PSPV-Compromís i Unides Podem havia posat febrer de 2024, que és quan acabava la concessió administrativa en vigor, com a data per a recuperar la titularitat del servei, però l'executiu actual no ha donat la llum verda encara. Des del plató dels informatius de la radiotelevisió autonòmica, Gómez ha avançat que la decisió es prendrà tenint en compte criteris "d'eficàcia i eficiència" i no per motius ideològics, i que "absolutament tots els escenaris" estan oberts ara mateix. En cas de prorrogar-se el contracte amb Marina Salud, ha aclarit, no es farà per més d'un any i quedaria subjecte a avaluacions anuals del funcionament del centre hospitalari atenent diversos indicadors. "Mai prendré una decisió per ideologia en sanitat", ha insistit el també metge i cirurgià, que ha deixat clar que la seua obligació és "defendre la salut de tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana".

Usaré absolutament tots els recursos sanitaris per a tractar al ciutadà. Ho dic sense cap mena d'ambages, comptaré amb la sanitat privada

El fins ara director d'àrea a l'Hospital La Fe de València ha exposat quines seran les línies mestres de la legislatura al capdavant de la Conselleria de Sanitat. Diverses vegades ha remarcat que l'objectiu més important ha de ser donar un bon servei sanitari a la població i, en aquest sentit, ha admés obertament que no té "cap problema" a recórrer a la sanitat privada per a combinar-la amb el sistema públic. "Usaré absolutament tots els recursos sanitaris per a tractar al ciutadà. Prèviament, intentaré millorar la gestió dels serveis públics i després, de manera complementària, i ho dic sense cap mena d'ambages, comptar amb la sanitat privada. Ja ho vam fer el 96. Si la cosa va bé i damunt millora el servei, no tinc cap problema a implantar-ho" ha assenyalat.

Mai prendré una decisió per ideologia en sanitat

El nou responsable de la sanitat valenciana ha explicat que una de les primeres mesures serà executar una auditoria en el sistema per a detectar quins són els punts febles i problemàtics i que culminarà amb una "reordenació total i absoluta" del mapa per a facilitar l'accés de la població als serveis de salut. No ha descartat, fins i tot, alterar les fronteres d'alguns dels departaments sanitaris actuals. Sí que ha tancat la porta, en tot cas, a privatitzacions en àrees que actualment són de titularitat pública o que ja es revertiren, com els casos d'Alzira i Torrevella. "Si tenim gestió directa, el que hem de fer és intentar millorar-la d'una manera eficaç i eficient", ha dit.

Gómez també ha expressat la seua preocupació per la saturació en l'atenció primària, la temporalitat de les plantilles, els retards i les llistes d'espera en diversos serveis del sistema. Ha explicat que la situació de col·lapse actual en el sistema es deu a "un problema estructural a escala nacional" per la falta de personal sanitari, en especial de metges interns residents (MIR) i ha retret al Ministeri de Sanitat la "falta de lideratge" i el paper "un poc lax" que ha adoptat en la darrera legislatura. Com a responsable de pilotar la sanitat valenciana, ha dit que cal "prestigiar" i "desburocratitzar" l'atenció primària per a millorar l'organització i reduir les demores, amb l'objectiu que una primera visita no es retarde més de tres o quatre dies.

També s'ha posat com a segon repte disminuir la llista d'espera diagnòstica, un assumpte que entén com un dels eixos centrals de la legislatura. Segons ha manifestat, els indicadors de salut de la Comunitat Valenciana milloraran gràcies a l'agilització dels diagnòstics i un tractament ràpid de les malalties.

A més, ha anticipat que des del mes de gener la Conselleria començarà a treballar en el pla d'estiu per a contractar els professionals necessaris tenint-hi en compte l'afluència turística de cada municipi. "No volem que ens pille el temps", ha subratllat.

La controvèrsia de fumar a les terrasses

Marciano Gómez s'ha pronunciat també sobre la polèmica oberta arran de l'eliminació de l'última restricció de la covid-19 que impedia fumar a les terrasses. La mesura ha alçat polseguera en part de la societat i també entre col·lectius mèdics, que destaquen els efectes nocius del tabac.

Com a metge dic que fumar no és bo, però això no significa que hem de restringir llibertats

El conseller ha admés "entendre les crítiques" dels sanitaris, però ha justificat la decisió del Consell amb l'argument que el que s'ha fet és complir "des d'un rang de normalitat i llibertat" una normativa que emanava del Ministeri de Sanitat. "Com a metge li dic que fumar no és bo, però això no significa que hem de restringir cap classe de llibertat", ha opinat. Ell manté que defensaria el veto al tabac en les terrasses si s'estenguera a tot Espanya.

Consells davant l'onada calor

En ser preguntat sobre la resposta sanitària que cal donar davant l'onada de calor extrema que socarra Espanya, el conseller ha reiterat que el més important és incidir en la prevenció i que la Conselleria de Sanitat treballa en aquesta línia de donar consells a la ciutadania per a fer front a aquesta situació climàtica excepcional. Així, ha apuntat que s'han de prendre mesures per a evitar colps de calor i ha recomanat tindre especial cura amb la població més vulnerable, especialment les persones majors i els més menuts. També cal hidratar-se i intentar no eixir en les hores centrals del dia ni fer dinars copiosos. "Cal evitar exposar-se més del que toca al sol", ha resumit. 

Campanya de vacunació covid a la tardor

D'altra banda, ha anticipat que la Conselleria de Sanitat reactivarà la campanya d'immunització amb dosis de record davant el coronavirus si ho recomanen els especialistes. "La covid-19 està ací per a quedar-se i és normal que tinga un tractament com la resta d'infeccions víriques estacionals", ha dit Gómez. Per això, s'administraran noves injeccions a la població diana amb les vacunes autoritzades, ha assegurat. 

També et pot interessar

stats