Marciano Gómez no entén les protestes contra les "retallades" en sanitat: "L'únic que retalla el PP són les llistes d'espera"
El conseller de Sanitat remarca que actualment hi ha obertes taules de negociació tècniques entre el govern valencià i els representants dels treballadors sobre temes com les condicions de treball o la provisió de vacants
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, assegura que no li preocupen les amenaces de tres sindicats de l'àmbit sanitari de fer vaga en rebuig de les polítiques del seu departament perquè, a parer seu, "no representen" tota la plantilla de la sanitat pública valenciana. Unes declaracions que ha fet en Les notícies del matí este dimecres, just l'endemà que CCOO, la UGT i Intersindical Salut tancaren quatre setmanes de mobilitzacions per a protestar contra el que consideren "retallades" en les condicions laborals i la qualitat assistencial del sistema públic, i per l'encallament de la negociació sobre la implantació de la jornada laboral de 35 hores setmanals.
"Honestament no aconseguisc entendre això de les retallades. El PP l'única cosa que ha retallat són les llistes d'espera de prioritat u", ha argumentat el responsable de la sanitat valenciana, que en un altre moment de l'entrevista ha precisat que el desembre del 2023 esta cua, que aglutina els pacients més greus i que necessiten sotmetre's a una cirurgia abans de trenta dies, s'havia reduït en un 52%. Gómez ha negat insistentment que s'haja clavat la tisora i ha matisat que els sindicats que denuncien les retallades són només una part, "tres de sis", els líders dels quals a Madrid "estaven més preocupats el Primer de Maig per la renovació del poder judicial que per les condicions dels treballadors". "Parlem amb propietat, no són els sindicats, són tres sindicats", ha recalcat, després de lamentar que parlen en nom d'altres entitats com són el CSIF, Satse o el CESM que "no estan en les protestes".
Parlem amb propietat, no són els sindicats, són tres sindicats
Marciano Gómez ha assegurat que la porta de la Conselleria "està oberta a tot el món que vullga dialogar" i que "qui diu que no dialoga és perquè no vol". Així, ha afirmat que ara mateix hi ha obertes taules de negociació tècniques entre el govern valencià i els representants dels treballadors per a abordar aspectes com són les condicions de treball, la provisió de vacants o l'homologació del règim jurídic del personal per tal d'acabar amb els greuges entre categories. En este sentit, ha retret que "alguns sindicats s'alcen de la taula i després reclamen el que no han sentit perquè se n'han anat".
Pel que fa a la negociació sobre la jornada de 35 hores setmanals, ara mateix parada, ha recordat que el decret signat pel Botànic el març del 2023 va ser declarat "nul" per l'Advocacia de la Generalitat perquè va fer-se sense l'informe preceptiu de la Direcció General de Pressupostos. A més, segons ha dit, no reflectia "la setmana de 35 hores, entesa de dilluns a divendres, de 8 a 15 hores" perquè en lloc de reduir les hores de treball diari eliminava la jornada anual, suprimint en total onze dies complets en un termini de tres anys. "No era un acord de 35 hores perquè es donava la paradoxa que cada setmana continuaven treballant les 37,50 hores", ha explicat el conseller. En este sentit, ha recordat que s'ha obert una negociació des d'este punt de partida sobre un nou decret.
El decret del Botànic no arreplegava la setmana de 35 hores, entesa de dilluns a divendres, de huit a tres
Llistes d'espera
Pel que fa a les cues sanitàries per a rebre atenció mèdica i sotmetre's a intervencions quirúrgiques, el conseller ha insistit que no vol centrar-se "en números, sinó en pronòstics vitals", perquè no totes les xifres i les llistes d'espera són iguals: "No és el mateix un túnel carpià o una cataracta que un càncer de còlon, de pròstata, de pulmó", ha exemplificat. Per això, ha demanat "ser realistes" i "fugir de demagògies" perquè "les llistes d'espera existiran sempre en un sistema públic, universal i gratuït, on la cartera de serveis és pràcticament il·limitada". Marciano Gómez, metge de professió, ha recordat que la sanitat no només té obligació de curar el pacient, sinó també d'alleujar-lo, però en medicina "hi ha prioritats" i això no vol dir que "abandone la resta": "Preferisc operar un càncer de còlon en un quiròfan durant un matí que cinc cataractes", ha resumit.
Les llistes d'espera existiran sempre en un sistema públic, universal i gratuït
Crítiques al Ministeri de Sanitat
D'altra banda, el conseller s'ha mostrat crític amb la gestió de la ministra de Sanitat, Mónica García, i ha denunciat el que considera una falta de consens en el Consell Interterritorial de Salut, l'organisme que reuneix el govern espanyol amb els responsables sanitaris de les comunitats autònomes. Així, ha acusat la dirigent de Més Madrid d'actuar de manera unilateral i sense diàleg a l'hora de plantejar mesures com la cobertura d'ulleres i lents de contacte per part del Sistema Nacional de Salut o d'aprovar en Consell de Ministres la nova regulació antitabac. En este sentit, ha retret al ministeri que no fera cas de les esmenes presentades pels consellers de Sanitat del PP.