María José Salvador (PSPV): “Demanem suprimir l’article que permet construir a cent metres de la costa”

L’exconsellera d’Habitatge carrega contra el govern de Mazón per contemplar, en la llei que es tramita, la reducció fins a cent metres per a alçar hotels al litoral

María José Salvador, exconsellera socialista d'Habitatge i Vertebració del territori, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí'
María José Salvador, exconsellera socialista d'Habitatge i Vertebració del territori, durant la intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

"Demanem la supressió de l’article de la llei que permet construir a partir dels cent metres de la costa i que continue en vigor el Pativel –el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral–". És la postura del PSPV que manifestava la diputada María José Salvador davant de l’article del Pla Simplifica, que està en tràmit parlamentari, i que contempla, en un dels articles, la rebaixa de 500 metres a 100 del mínim de distància per a edificar nous hotels a la costa.

Qui també fora consellera d’Habitatge i Vertebració del Territori des del 2015 fins al 2019 en el govern del socialista Ximo Puig ha manifestat que el seu partit ha esmenat la totalitat del Pla Simplifica, que considera “una barbaritat des del punt de vista jurídic”, atés que modifica 29 lleis i 37 decrets actualment vigents.

En una entrevista en Les notícies del matí, Salvador ha recordat que el govern del Botànic va aprovar el Pativel, el pla de protecció del litoral, que contemplava la prohibició de construir a menys de 500 metres de la costa, i dels 500 als 1.000 metres en unes determinades condicions.

En la seua opinió, este article del Pla Simplifica, que va impulsar el Consell de Carlos Mazón principalment per a reduir els tràmits administratius i la burocràcia en els tràmits que empreses i ciutadans han de fer amb la Generalitat, i que redueix als cent metres l’autorització per a construir prop de la costa, “és molt desafortunat” i “està als antípodes del que hem de fer”, assenyalava l’exconsellera d’Habitatge en referència a la protecció del territori.

D’altra banda, i pel que fa a les polítiques per a facilitar l’accés a l’habitatge arran de l’encariment de la vivenda i el preu del lloguer, María José Salvador ha admés que li fa “molta ràbia” la situació que viuen moltes famílies hui en dia i que va traure al carrer milers de manifestants este cap de setmana.

En este sentit, tot i admetre les dificultats per a desenvolupar “polítiques públiques efectives”, reivindicava “mesures estructurals, especialment per a les famílies en situació de vulnerabilitat” i un pacte de rendes. “Hi ha famílies amb dos membres treballant i no arriben a final de mes”, advertia en referència a la despesa que les famílies han de destinar al pagament de la vivenda.

A més, la diputada socialista ha acusat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, d’incomplir la llei per la funció social de la vivenda, aprovada pel Botànic i que continua vigent. María José Salvador carregava contra l’actual govern popular per no aplicar la llei que contempla l'obligatorietat per als grans tenidors d'habitatges de posar en lloguer social les vivendes buides en sis mesos.

Registre de vivendes buides dels grans tenidors

Segons Salvador, els primers mesos es van posar per a llogar 411 vivendes de les 460 buides registrades. “Si en sis mesos no les anuncien, s’aplica una sanció mensual fins que la posen per a llogar i esta mesura, que està en la llei, el senyor Mazón no la fa efectiva”, denunciava als micròfons d’À Punt.

Salvador ha criticat també que tampoc s’aplique el mapa de zones tensionades d'eixa mateixa normativa, encara que sí que han posat en marxa les bonificacions fiscals que marca la llei: “El mapa de zones tensionades ja el vam fer, i Mazón no l’ha derogat. Calen mesures de xoc, com la limitació del preu del lloguer”, remarcava l’exconsellera. 

També et pot interessar

stats