Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Matías Alonso: "La llei de la concòrdia és una immensa manipulació que posa el franquisme al nivell de la democràcia"

Les associacions de memòria històrica anticipen una batalla civil, política i jurídica contra la proposició de llei de concòrdia de PP i Vox, a qui acusen de diluir la repressió franquista i dignificar la dictadura

En imatge, la concentració del grup per a la recuperació de la memòria història al terrer de Paterna on s'ha anunciat la creació d'una comissió cívica per a plantar batalla contra la llei de concòrdia / À Punt NTC

Els col·lectius de memòria s'organitzen contra la llei de concòrdia, que pretén soterrar la normativa autonòmica de memòria democràtica vigent. El grup per a la recuperació de la memòria històrica ha anunciat la creació d'una "comissió cívica" per a organitzar una resposta "plural" contra la proposició de llei presentada aquesta setmana a les Corts pels grups del nou Consell.

"Volem mostrar a la societat valenciana que hi haurà resposta; que les intencions de Vox i el PP, per aquesta orde, no seran assumides fàcilment", ha explicat el portaveu del grup, Matías Alonso. "Estem molt preocupats que hi haja demòcrates disposats a firmar això. Recupera la historiografia dels anys 40 i 50. Aquesta llei posa el franquisme al mateix nivell que la democràcia", ha advertit. "Imposa una concòrdia obligatòria i, barrejant les víctimes amb les del terrorisme i altres, el que fa és difuminar-ho tot", ha insistit.

Alonso ha fet aquestes manifestacions en un acte al terrer de Paterna, el mur pròxim al cementeri on s'ha acreditat l'afusellament de 2.238 persones en el procés de repressió franquista posterior a la guerra, el segon espai d'Espanya amb més execucions d'estat durant la dictadura, "quan ja no hi havia bàndols", recorda. I se celebra aquest 28 de març, dia de la mort de poeta Miguel Hernández, que la llei vigent va estipular com el dia per a fer memòria de les víctimes del franquisme.

El portaveu del grup de recuperació de la memòria històrica ha destacat l'esquelètic contingut de la proposició de llei, que redueix a cinc articles els més de 65 que contenen les normatives autonòmica i estatal, la qual cosa considera una mostra "del poc respecte i treball que per a la dreta valenciana mereix" el tema. A la normativa estatal s'han encomanat per a plantar cara al "retrocés" que anticipen en la nova llei valenciana, per exemple, en la continuïtat dels vestigis franquistes.

El vicesecretari general del PSPV-PSOE, Carlos Fernández Bielsa, i la secretària de Respecte a la Memòria Democràtica del partit, Toñi Serna, presents en l'acte, han anticipat una bateria de mesures a les Corts i la Diputació de València per a mantindre el suport a les ajudes i les exhumacions. Per a Bielsa, "sota el títol de concòrdia es tracta de disfressar una llei que revisa la història i tracta de dignificar la dictadura".

La Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià ha convocat la ciutadania i les forces polítiques i socials a una concentració al Palau de la Generalitat contra la proposició de llei, que considera un pas arrere i un "atac frontal" a la "memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes" que lluiten "per la democràcia i la llibertat". El president de l'entitat, Ángel González, considera la norma un document "pamfletari" que conté aspectes "inconstitucionals", contra els quals anticipa mobilitzacions i una possible acció als tribunals.

Un "negacionisme impropi d'una democràcia"

En opinió de González, el text fa gala d'un "negacionisme històric impropi de qualsevol govern que es diga demòcrata". "Fa vergonya que algú que es diga democràtic s'atrevisca a llançar un projecte de llei formalment així", ha explicat el memorialista.

Quant al contingut, ha afirmat que ataca a la Segona República "sense rigor" i qüestiona el seu caràcter democràtic, la qual cosa interpreta com "un pas arrere absolut per a retornar-nos al silenci, a l'oblit i a la ignorància a les víctimes del franquisme que lluitem per la democràcia i la llibertat". Com Alonso, critica que la proposició de llei fa un "totum revolutum" en incorporar a les víctimes del terrorisme, quan ja tenen "la seua pròpia llei", i de qualsevol altra mena de violència, la qual cosa considera "ridícul". Conclou, per això, que l'entrada en vigor de la norma, seria "una ofensa i un atac frontal a la memòria democràtica".

l’Horta

També et pot interessar