Mazón adverteix sobre un referèndum a Catalunya en el seu rebuig a l'amnistia: "Hui és no, demà serà que sí"

El president de la Generalitat i sis barons autonòmics del PP han argumentat el seu rebuig a la llei d'amnistia al Senat amb el president català, Pere Aragonès, que l'ha defés en solitari, en una sessió convocada per la majoria absoluta dels populars

El president Carlos Mazón i el seu homòleg català Pere Aragonès durant la sessió al Senat
El president Carlos Mazón i el seu homòleg català Pere Aragonès durant la sessió al Senat / Mariscal (Efe)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha alertat al Senat del risc que el cap de l'executiu Pedro Sánchez "cedisca" a favor d'un referèndum d'autodeterminació després de l'amnistia. "El que hui és no demà serà que sí", ha dit en la sessió de la comissió general de comunitats autònomes, convocada per la majoria absoluta dels populars a la cambra alta per a debatre les implicacions territorials de la llei d'amnistia. Mazón, un dels set barons populars que hi ha participat, considera l'amnistia "falsa, des del punt de vista jurídic, tòxica des del punt de vista de la convivència i estèril des del punt de vista de la reconciliació". El cap del Consell ha demanat respecte al seu homòleg català, Pere Aragonès, perquè deixe fora de les aspiracions autonòmiques la Comunitat Valenciana. "Aquest somni dels Països Catalans, que serà el següent, ni ha existit ni existeix ni existirà [...]. Soc jo qui no tolerarà cap menyspreu més pel separatisme, mai. [...] Als valencians ni se'ls troleja ni se'ls humilia, se'ls respecta", ha manifestat. El president interpreta "un to de burla", "de menyspreu", "de superioritat intolerable i amb una vocació d'expansió fins i tot sobre altres comunitats", com la valenciana o les illes Balears, en les reivindicacions del "separatisme català" que assegura, "no consentirem".

El somni dels Països Catalans, que serà el següent, ni ha existit ni existeix ni existirà

Per a Mazón, la llei d'amnistia no cap en la Constitució, deslegitima l'Estat davant del que va ocórrer a Catalunya el 2017, deixa impune la destrucció de la unitat d'Espanya i fallit el principi d'igualtat. Amb aquesta norma es consagra l'expectativa d'impunitat per a qualsevol responsable públic que desitge desafiar els principis constitucionals d'unitat, autonomia i solidaritat. Creu que la llei d'amnistia és "un salconduit per a la impunitat" i la demostració que la deslleialtat té premi, l'estratègia del conflicte és rendible i el referèndum té carta de naturalesa i serà realitat tard o d'hora. Per a Mazón, la història no absoldrà els qui estan actuant així, sinó que els "retractarà".

El cap del Consell ha negat l'existència d'un conflicte polític. "No són territoris en disputa. Són ciutadans. Lliures i iguals. Compatriotes nostres els problemes dels quals sentim com a propis. Tots els espanyols, absolutament tots, sense distinció", ha exposat al Senat, on ha reivindicat el pluralisme de la societat espanyola per a aventurar que "Això passarà", en referència a les ambicions independentistes.

Aragonès: "El referèndum és inevitable"

Abans, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha defés la llei d'amnistia com "una victòria de la Catalunya lliure que defensem". I ha advertit que si compareix al Senat és perquè "l'amnistia d'un dia per a un altre deixarà de ser inconstitucional, impossible, com passarà amb el referèndum, que tard o d'hora serà acceptat com la via per a resoldre el conflicte de sobirania entre Catalunya i l'Estat". Com a "inevitable" s'ha referit a la consulta popular, parafrasejant els versos de La rosa de paper, del poeta valencià Vicent Andrés Estellés. "Malgrat que la van cremar, van manar cremar, la rosa de paper circula i circularà secretament pel poble... i guanyarem", ha declamat.

En la transició cap a un estat independent, Aragonès ha reclamat un sistema de finançament "singular" per a Catalunya, contra l'actual, que considera "una llosa insuportable". "Catalunya ha de tindre un sistema de finançament propi que jugue a favor, singular, on gestionem directament tots els recursos que generem, gestionar, recaptar i liquidar tots els impostos, decidir sobre els tributs i ajustar-los a les necessitats de Catalunya", ha insistit.

Sis barons del PP han participat en la sessió a la cambra alta, juntament amb Mazón, Isabel Díaz Ayuso (Madrid), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó), Jorge Azcón (Aragó), Fernando López Miras (Múrcia) i María Guardiola (Extremadura). Tots han mantingut un intercanvi dialèctic amb el president de Catalunya i candidat d'ERC a les autonòmiques, Pere Aragonès, que ha escoltat els presidents del PP a diferència del que va fer en l'anterior compareixença. Va anticipar que assistiria a la convocatòria perquè "sempre és un plaer trolejar el PP" i s'ha quedat sol en la defensa de l'amnistia, per l'absència de membres del govern espanyol i dels presidents autonòmics del PSOE.

Ayuso: "L'amnistia serà imparable si no es frena a temps"

La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha capitanejat l'ofensiva dels barons del PP al Senat. Ha definit la llei d'amnistia com "un colp contra la unitat nacional, la democràcia i l'estat de dret", i ha advertit que "serà imparable" si no es frena a temps. Per a Díaz Ayuso "els nacionalistes, que fan del seu projecte corrupte el seu mode de vida", s'han aprofitat de la debilitat del govern espanyol per a avançar en els seus objectius independentistes. "Només necessitaven un govern central feble, sense principis i a la desesperada. Ací ho tenen als seus peus", ha subratllat, abans d'advertir que "l'amnistia ens trenca a tots, al PSOE també".

Des d'un argumentari similar, el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha destacat la llei d'amnistia com "el principi del full de ruta secessionista", i ha assenyalat que "el preu a pagar" pel seu "xantatge" al govern "no deixarà de pujar" després de l'aprovació de la norma. El considera un text "inconstitucional", que "torpedeja" els assoliments de la Transició i que han redactat "els delinqüents als quals beneficia". "D'immoral" i "una burla" l'ha qualificada el president d'Aragó, que ha anticipat "batalla". Jorge Azcón ho considera una mostra de l'extorsió a La Moncloa dels independentistes, que considera que "no tenen límits". "Qui vulga riure's dels aragonesos, l'única cosa que fa és demostrar el seu nanisme polític. Dels aragonesos no riu ningú, des de cap comunitat autònoma", ha dit Azcón.

El secretari del PSC i candidat en les autonòmiques de Catalunya, Salvador Illa, ha acusat Aragonès de prestar-se al "troleig a Catalunya" del Partit Popular a la cambra alta, que circumscriu a "l'intent del PP de posar al Senat en campanya. "Ningú entén la presència del senyor Aragonès al Senat. Ni des d'un punt de vista temàtic ni pel resultat que tindrà això, que és zero", ha remarcat *Illa, que ha assenyalat que l'amnistia "està descomptada a Catalunya".

També et pot interessar

stats