Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Mazón afirma que el finançament està "per damunt del PP i dels barons" i Bielsa apel·la al consens per a reformar-lo

El president s'ha reunit este dijous amb l'alcalde de Mislata, on ha anunciat inversions “històriques i estratègiques”, com un segon centre de salut, el nou auditori i l’accés nord

El president de la generalitat, Carlos Mazón, es reuneix amb l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa / Rober Solsona / Europa Press

El president de la Generalitat i líder del PPCV, Carlos Mazón, ha defensat este dijous que el finançament autonòmic "està per damunt del PP, per damunt dels barons, per damunt de lluites o de debats que de vegades són interessants políticament". "No podem seguir ni un moment més així", ha recalcat. Els ho ha traslladat als mitjans després d'una reunió a Mislata (Horta Sud) amb l'alcalde i vicesecretari del PSPV, Carlos Fernández Bielsa, que ha reivindicat que la reforma del finançament requereix "altura de mires, diàleg i consens", sense que hi haja "soroll" polític. Per això, ha fet una crida per tal "que les institucions estiguen unides".

Un fons d’anivellament, la prioritat per a Mazón

En primer lloc, Mazón s'ha pronunciat respecte a la posició que consensuaran els barons del PP la setmana vinent amb Alberto Núñez Feijóo contra el finançament singular per a Catalunya que preveu l'acord PSC-ERC. Sobre este cas, ha tornat a reclamar al Govern que destine a la Comunitat Valenciana un fons d'anivellament fins a la reforma del finançament autonòmic: "Perquè hi haja igualtat de condicions, el punt de partida ha de ser com a mínim un fons d'anivellament que ens empate amb els altres".

"La reivindicació valenciana cal fer-la a qui pot resoldre-la hui dia, que és Pedro Sánchez", ha subratllat, i ha lamentat que la Comunitat Valenciana haja de fer "més esforç que ningú" en les inversions en sanitat o serveis socials pel seu infrafinançament. "A qualsevol altre president autonòmic que va a un municipi per a anunciar un nou centre de salut li costa molt menys esforç que el que fem a la Comunitat Valenciana", ha sostingut, i ha posat com a exemple el nou ambulatori de què disposarà Mislata i que ha anunciat en la visita.

Per la seua part, Fernández Bielsa ha reconegut que "és evident que la Comunitat Valenciana necessita un nou sistema de finançament", si bé ha destacat que "el Govern ha transferit més fons enguany que en tota la història" fins a "un 50% més". A la pregunta per la posició de Bielsa, Mazón ha assenyalat que "és evident que hi ha hagut més ingressos del Govern perquè hi ha hagut més inflació". A més, ha subratllat que són ingressos que s'han generat a la Comunitat Valenciana, on segons ell hi havia un "infern fiscal", i per tant "no són cap regal".

Noves inversions “històriques i estratègiques” per a Mislata

De la trobada, a més, ha eixit un compromís d'avançar en diverses inversions. Així, Mazón ha anunciat la construcció d'un nou centre de salut a Mislata amb un pressupost de 4,2 milions d'euros, a més de comprometre's a destinar fons per a acabar l'auditori municipal i per a escometre l'accés nord de la ciutat. "Venim a complir el que no s'ha complit amb Mislata", ha manifestat Mazón, i ha remarcat el compromís del Consell per a avançar en "assumptes històrics i estratègics de la ciutat" i ha posat com a exemple el segon centre de salut, el nou auditori i l'accés nord, entre altres, reivindicant "una política d'estat en l'àmbit municipal".

El nou centre de salut, que estarà situat prop de l'actual consultori auxiliar, incorporarà un professional més de Medicina Familiar i dos d'Infermeria respecte al consultori auxiliar. Així es reduirà el nombre d'usuaris atesos per facultatiu, cosa pretén oferir una millor assistència als pacients. Disposarà en total de nou consultes de Medicina Familiar i Comunitària i dos de Pediatria, a més d'altres àrees, com són treball social, infermeria obstètrica i extraccions.

A més, el president ha destacat el compromís del Consell amb el futur auditori de Mislata annex al centre sociocultural La Fàbrica, que ha visitat amb Bielsa: "Des de Presidència de la Generalitat posem en marxa l’actualització de les obres d'esta infraestructura perquè puga ser una realitat el 2027 o fins i tot abans, amb un pressupost pròxim a tres milions d'euros".

Respecte a l'accés nord de la ciutat, ha anunciat la posada en marxa d'un grup mixt de treball entre l'Ajuntament de Mislata, el de València i la Generalitat per a actualitzar este projecte, que buscarà “evitar la saturació del trànsit”. "Contribuirà a millorar les connexions amb l'hospital militar, obres que també estem accelerant des de la Generalitat", ha afegit. Paral·lelament, ha manifestat el compromís del Consell per a continuar avançant en altres projectes per a Mislata en l'àmbit educatiu i de serveis socials, amb l'objectiu de "complir amb tot allò que mereix la ciutat".

l’Horta Reforma del finançament Pobles