Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Mazón afronta, sense Vox, el seu primer debat de política general

El cap del Consell anunciarà noves rebaixes fiscals i es mostrarà obert als pactes

Mazón a les Corts, en una imatge d'arxiu / Flickr / Corts

Les Corts inicien este dimecres el primer debat de política general d'esta legislatura que és, per tant, el primer per al president Carlos Mazón. El cap del Consell, ja sense Vox en el govern i en minoria, farà balanç del primer any de govern i marcarà les línies a seguir en els pròxims mesos. Es preveu que anuncie noves rebaixes fiscals, que parle de finançament autonòmic i també de la nova llei d'educació, entre altres qüestions. També obrirà la porta als pactes amb la mirada posada en l'aprovació dels pressupostos per al 2025.

L'aprovació dels pressupostos sobrevolarà el debat parlamentari

El debat, un estira-i-arronsa entre el Consell i l'oposició serveix per a polsar la situació al territori valencià i per tal que els grups parlamentaris presenten proposicions, sense vinculació legal, sobre els temes tractats a l'hemicicle. No obstant això, amb els pressupostos per al 2025 enlaire, s'espera que tant el cap del Consell com els síndics de PSPV, Compromís i Vox facen constants al·lusions a uns comptes per als quals ara per ara el PP no té majoria suficient i necessita el suport de l'antic soci de govern. Este mateix dimarts, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha assegurat des de València que Mazón, "no va pel bon camí" si pretén recaptar el suport dels seus diputats en l'hemicicle.

"No compartim les seues polítiques. València té una creixent inseguretat, s'acull persones en situació irregular i no es garanteix la llibertat lingüística com caldria, però no per això farem una oposició destructiva. Estarem per a espentar i reconduir la situació", ha afirmat en declaracions als periodistes. Unes afirmacions que s'alineen amb la postura defensada pel síndic de la formació, José María Llanos, que entrevistat la setmana passada en Les notícies del matí, va advertir al PP que no donarien llum verda als pressupostos si "feien al joc al PSOE" amb les persones migrants.

Com funciona el debat de política general?

El parlament valencià acull dos períodes de sessions cada any: el primer comença després de les vacances d'estiu i l'altre, després de Nadal. El debat de política general se celebra anualment al setembre, però mai en any electoral. Per això este és el primer al qual s'enfronta Mazón.

El cap del Consell inicia el torn d'intervencions, sense límit de temps, i l'oposició, de major a menor representació, li dona la rèplica.

Finalment, els grups plantegen un màxim de dotze propostes, sense vinculació legal, que es votaran divendres de vesprada, quan acabe tot este procés.

Pressupostos GVA