Mazón alerta que la reducció de la pesca suposarà pèrdues de 85 milions anuals i 4.000 llocs de treball
El president demana “determinació” en la defensa del sector i “fermesa” en la negociació per a revertir la decisió
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que la decisió de la Unió Europea de reduir els dies de pesca d’arrossegament de 133 a 27 provocarà el “desmantellament” del sector, amb una pèrdua econòmica anual de 85 milions d'euros i l'eliminació de 4.000 llocs de treball directes i indirectes a la Comunitat Valenciana.
El cap del Consell ha manifestat el seu profund rebuig a la decisió del Consell d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea de reduir dràsticament els dies de pesca i ha alertat de les “devastadores conseqüències econòmiques i socials que esta mesura tindrà sobre el sector pesquer.”
En este sentit, ha assenyalat que esta mesura afecta de manera directa la flota d'arrossegament que comprén més de 201 embarcacions i dona ocupació a més de 700 tripulants. Quant a la flota d'arts menors, es veuran afectats 250 vaixells i uns 600 tripulants.
A més, afirma, les conseqüències econòmiques no es limiten al sector pesquer sinó també a les confraries, les llotges, els majoristes de peix, les pescateries i un extens teixit empresarial que depén d'esta activitat. “Això es tradueix en un impacte devastador per a la nostra economia”, ha puntualitzat Mazón.
Així mateix, ha destacat l'impacte d’esta mesura en l'hostaleria i el turisme perquè perdran “un peix fresc de qualitat, un atractiu diferenciador per a la gastronomia i el turisme costaner”.
El president també ha subratllat que la reducció dels dies de pesca pot tindre efectes irreversibles per al sector “perquè si es desmantella este teixit productiu, serà molt difícil recuperar-lo”.
Per totes estes raons, Mazón exigeix al govern d'Espanya “determinació” en la defensa del sector pesquer i “fermesa” en la negociació amb Brussel·les perquè revertisca esta decisió. “Confiem que el govern d'Espanya haja complit amb la seua obligació de reunir els països necessaris per a bloquejar esta proposta radical”, ha sentenciat el president, que ha conclòs afirmant que el seu govern defensarà la pesca valenciana “amb tots els recursos al nostre abast”.
En este sentit, l'eurodiputada socialista Leire Pajín va exigir este divendres a la Comissió Europea una nova proposta per als dies de pesca del 2025 que incloga “dades actuals” i va demanar un pla integral per al Mediterrani amb ajudes al sector pesquer de l’arrossegament valencià, segons va informar el PSPV en un comunicat. Pajín va demanar també que “actualitze la informació científica en què es basa” i que “tinga en compte l’impacte socioeconòmic de l’activitat en la Comunitat Valenciana”.
A més, l'eurodiputada va apuntar que el govern d’Espanya defensarà esta mateixa posició en el pròxim Consell Europeu de la setmana que ve. “Totes i tots estarem junts i al costat de les reivindicacions del sector pesquer valencià“, ha conclòs, "que és primordial per a la nostra economia”.
Este dilluns i dimarts el sector pesquer del Mediterrani es manifestarà a Madrid davant de la seu de la Comissió Europea a Espanya i també a les llotges i els ports per a reivindicar el manteniment dels seus llocs de treball, en perill si finalment s’implementa esta reducció dels dies de pesca.