El Consell anuncia 17 milions d'ajudes directes per a pal·liar la sequera a l'agricultura de secà i la ramaderia

S'aprovarà el decret extraordinari en el pròxim ple i es calcula que se'n podran beneficiar vora 30.000 professionals, que rebran la transferència sense fer cap petició

Mazón, este divendres
Mazón, este divendres / À Punt NTC

La Generalitat posa en marxa mesures de xoc contra la sequera. El pròxim ple del Consell aprovarà per decret un pla extraordinari amb 17 milions d'ajudes directes per a compensar de manera "urgent" els efectes de la carestia d'aigua en els cultius de secà i la ramaderia de la Comunitat Valenciana. Ho ha anunciat este divendres el president, Carlos Mazón, en una visita a Viver (Alt Palància) per a presentar la iniciativa, en què ha estat acompanyat pel conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina.

El mandatari valencià ha explicat que la mesura té caràcter "exprés", es tramitarà per la via d'urgència i que no caldrà fer cap sol·licitud per a rebre les subvencions. "Són ajudes directes, sense tràmits administratius, que creixeran per raons de justícia, necessitat i prioritat els comptes malparats dels agricultors de secà i dels ramaders", ha proclamat.

El govern valencià calcula que estos fons arribaran aproximadament a 30.000 professionals. La majoria, 29.500, són propietaris de camps i explotacions agrícoles, mentre que els 500 restants treballen en la ramaderia. No caldrà demanar-les perquè la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca disposa de les dades de quasi tots els afectats, de manera que els enviarà una transferència directa.

Els cultius beneficiats, ha explicat Mazón, són fonamentalment l'olivar, el raïm de secà, l'ametler, els cereals, la magrana, la cirera i la garrofera. De mitjana, el sector ramader rebrà ajudes de fins a 4.000 euros, mentre que les dels agricultors podran arribar fins a 4.500, ha detallat. Per províncies, 5.973 dels beneficiaris de la injecció econòmica estan a Alacant, 7.972 a Castelló i 16.168 a la de València, d'acord amb els registres de què disposa l'administració autonòmica. El cap del Consell ha demanat col·laboració a les associacions del sector primari perquè els diners “arriben a tots els agricultors i ramaders”.

Document
Consulta'l

Durant la intervenció, Carlos Mazón ha reconegut que la mesura és "un pegat" en un moment concret, però ha defensat que es tracta d'"un esforç com mai ha fet la Generalitat, de manera extraordinària, urgent i exprés". També ha afirmat que un altre objectiu del pla és “obrir el camí perquè la resta de les administracions s'adonen de la necessitat i urgència que tenim de salvar el camp valencià”, i ha tornat a reclamar al govern espanyol que convoque la mesa de la sequera.

La Unió i AVA agraeixen les ajudes directes per la sequera però demanen mesures a llarg termini

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA) i La Unió Llauradora i Ramadera, les dos més representatives del sector, s'han mostrat satisfetes per l'aprovació del decret d'ajudes, però avisen que és un baló d'oxigen puntual i que calen actuacions a mitjà i llarg termini. "El clima està canviant, les sequeres són continuades i un agricultor ha de cuidar els camps cada dia, per això calen ingressos suficients per a incentivar el relleu generacional" ha declarat Cristóbal Aguado, president d'AVA. Per la seua banda, el secretari general de La Unió, Carles Peris, ha reclamat mesures amb un horitzó més ampli per a emmagatzemar l'aigua de manera més eficient, com ara la construcció de pous de sequera o inversions en els embassaments valencians perquè puguen guardar més reserves.

També et pot interessar

stats