Directes
Ara en la televisió
BONA VESPRADA, COMUNITAT VALENCIANA

Mazón anuncia abocadors d'emergència per a gestionar futures danes

El president destaca "l'eficàcia" del Consell en la gestió dels residus de les inundacions

Carlos Mazón durant una visita al Centre de Transferència de Residus de Quart de Poblet - Manises / X: @carlos_mazon_

El cap del Consell, Carlos Mazón, ha destacat "l'eficàcia" del seu govern en la gestió dels residus de la dana. El president, a través d'una nota de la Generalitat, ha anunciat la creació d'un abocador d'emergència en cada província. Ho fa "per a comptar amb infraestructures suficients en el futur" i gestionar les conseqüències de fenòmens meteorològics extrems.

Segons ha destacat Mazón, la Generalitat ha desplegat "un contingent sense procedents a Espanya" per a gestionar els residus de les inundacions d'octubre, "que ha suscitat l'interés de les institucions europees". També ha ressaltat el treball que es fa per a reutilitzar els residus de la dana i donar-los una segona vida "amb tot el respecte al medi ambient".

Les riuades van generar de 800.000 a 1.500.000 tones de residus

El president ha explicat a través de les xarxes socials que les riuades del 29 d'octubre van generar entre 800.000 i 1.500.000 tones de residus en una sola nit, "l'equivalent al 10% dels residus anuals de tot Espanya". Això ha requerit un "dispositiu sense precedents de mitjans humans i materials", en el qual la Generalitat ha invertit 179 milions a través de diversos contractes d'emergència, a més de sumar recursos propis.

En este sentit, assenyala que el Consell ha finançat la quantitat "assumint competències municipals" i ha reclamat que el govern central "pose de la seua part, prenga nota de l'exemple i retire, a més, els residus que són de la seua competència, com els situats en llits i barrancs".

Mazón incideix en l'"eficàcia" del pla de xoc per a la gestió de residus de les riuades, una iniciativa que encara l'última fase, en la qual es contempla el buidatge total dels punts d'apilament local (PAL) i els punts de transferència.

Dels tres grans punts de transferència, apunta que el de Catarroja ja està pràcticament buit, i afirma que "gràcies a la celeritat i a la correcta gestió del treball s'han minimitzat els riscos que els residus podien comportar per a la salut pública i el medi ambient".

El cap del Consell ha agregat que la gestió desenvolupada per la Generalitat, que ha retirat "volums de rècord en cinc mesos", ha demostrat "la importància de disposar d'un sistema àgil i solvent que ens ha permés gestionar en les primeres setmanes fins a mil camions de distint tonatge simultàniament per a evacuar una mitjana de més de 15.000 tones al dia".

Punt de transferència de Manises - Quart de Poblet

A més, Mazón ressalta el treball que desenvolupen en el punt de transferència de Manises - Quart de Poblet, on s'han gestionat 50.000 tones de residus des que va començar l'operació i s'emmagatzemen 30.000 metres cúbics de llot als espais habilitats per la Generalitat.

També anuncia que duran màquines a este centre "per a deshidratar el llot i així poder donar-los una segona vida útil com s'està donant a la terra, que es reutilitzarà en obres de construcció o per al segellament d'abocadors", amb la finalitat de contribuir a una economia més circular i sostenible.

l’Horta Sud Dana 2024 Medi ambient

També et pot interessar