Mazón anuncia la contractació de 200 científics i una auditoria de tota la gestió sanitària
PSPV i Compromís carreguen contra el cap del Consell per obrir la porta de les institucions a Vox i "l'apologia de l'odi"
La sessió de control al Consell aquest dijous ha deixat dues novetats importants de boca del president, Carlos Mazón. Primera, que la Generalitat contractarà de manera "immediata" 200 científics a la Comunitat Valenciana. Segona, una auditora completa de la gestió sanitària durant la pandèmia per a saber si fins ací arriben els tentacles del cas Koldo, que investiga un presumpte entramat de comissions irregulars en la venda de mascaretes a administracions públiques orquestrat per l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos. L'oposició ha aprofitat el debat en les Corts per a atacar el PP pel seu pacte de govern amb Vox: PSPV i Compromís han insistit que l'aliança ha obert la porta a "l'odi dels ultres" i han criticat "cessions" com la supressió del premi Guillem Agulló en les Corts.
El president Mazón aprofita la rèplica al síndic socialista, José Muñoz, per a fer l'anunci del dia: un decret llei per a contractar "més de 200 investigadors immediatament i sense dilació" en l'administració valenciana. Inversió important en matèria científica des de la Generalitat que sembla una escolteta a la successora de Ximo Puig en el PSPV, Diana Morant, actualment ministra de Ciència i a qui el cap del Consell s'ha dirigit de facto com a líder de l'oposició. De fet, ha passat a la càrrega contra ella i l'ha acusada de "precaritzar la investigació" amb la llei estatal. "Només espere que no tornen a ser vosté i Diana Morant els negacionistes científics a la Comunitat Valenciana", li ha amollat a Muñoz el mandatari popular, que ha apostat per definir un nou marc legal per als investigadors que permeta que troben més estabilitat, seguretat i millors salaris.
Abans, el portaveu socialista li ha retret al president que és "presoner de la ultradreta", expressió amb què ha volgut arredonir un discurs centrat fonamentalment a acusar el PP d'haver obert les institucions valencianes a Vox i, amb ells a l'"apologia de l'odi" i a la "censura". Així, Muñoz ha recriminat Mazón que use les Corts "com un teatret" per a mostrar "una màscara de moderació i sensatesa" a pesar que després comparteix taula en l'executiu amb els seus socis: "Si vosté pensa com Vox, parla com Vox, assenyala com Vox i vota com Vox, potser és que vosté, senyor Mazón, és Vox", li ha amollat.
Compromís, per la seua banda, ha reptat el cap del Consell amb el presumpte tracte preferencial que va tindre a l'Hospital d'Elx-Vinalopó el dirigent de Ribera Salut, Alberto de Rosa, qui, a més és germà del diputat del PP en el Congrés, exvicepresident de l'Audiència de València i vicepresident del Consell General del Poder Judicial, Fernando de Rosa. Segons ha denunciat des del faristol el síndic de la coalició valencianista, Joan Baldoví, De Rosa va rebre el 28 de juny de 2023 "un tracte privilegiat" sense habitacions ocupades al seu voltant, amb personal de seguretat privada, personal sanitari específic per a ell i en un llit nou. Per això, ha reclamat saber si aquest directiu de la concessionària privada d'eixe hospital de la Generalitat "va fer un ús indegut d'instal·lacions públiques" i si la Generalitat ho investigarà.
"Ha punxat en l'os", li ha respost Mazón, que li ha recordat que aquell ingrés hospitalari es va produir quan el Botànic, del qual formava part Compromís, estava encara en funcions. Per això, segons el popular, ells haurien tingut "l'obligació" de vigilar en cas s'haguera produït alguna situació irregular o bé hauria d'haver-ho detectat el llavors comissionat d'aquell Consell per al departament de salut d'Elx-Crevillent, Antonio Vizcaíno. "Tot indica que res s'assembla al que diuen que va passar. Allà vostés amb les conseqüències" que tindrà per a Compromís el fet de "revelar dades delicades" d'un pacient, ha afegit el president. Mazón ha afegit que en aquests huit mesos la Conselleria de Sanitat no ha tingut "ni una notícia" d'aquesta informació revelada pel grup parlamentari de Compromís i ha avançat, de pas, que els informes tècnics aconsellen mantindre la concessió en l'hospital d'Elx-Vinalopó.
Vox ha acusat el Botànic de fer negoci amb la pandèmia i ha vinculat el cas Koldo amb el PSPV. Per això el síndic, José María Llanos, ha preguntat per les possibles ramificacions a la Comunitat Valenciana, arran la compra i gestió del material sanitari durant la crisi sanitària del coronavirus a empreses relacionades amb l'entramat de Koldo García que investiga la justícia. Segons ha indicat el diputat, l'executiu de Ximo Puig va adjudicar contractes a 46 empreses de les 73 que apareixen en el sumari: "Cada vegada ens trobem amb més gent implicada" i amb detalls que "enllacen el PSOE valencià amb aquestes trames de 53 milions per contractacions irregulars" ha afegit Llanos, qui ha demanat "arribar fins al final i caiga qui caiga".
Carlos Mazón ha arreplegat el guant i ha dit que s'investigaran els contractes de les mascaretes adjudicats pel Botànic, "fins l'últim cèntim". El Consell, ha dit, farà una "escrupolosa vigilància i revisió" de què es va gastar, amb recursos públics, durant la pandèmia a la Comunitat Valenciana, com es va fer i amb qui i per què es va emmagatzemar material sanitari que no es va usar. "Si les contractacions es van convertir en un banquet per a amiguets, tenim dret a saber-ho", ha resolt el mandatari autonòmic. L'auditoria anunciada es farà "per la defensa de l'interés general, amb la vista posada en el més estricte compliment de la legalitat, i amb la reivindicació dels tres valors que han de presidir una gestió honesta i assenyada de la despesa pública: l'eficàcia i l'eficiència, el control i la transparència", ha conclòs.