Mazón avança acords amb Sánchez per la Dama d’Elx i l’aigua a l’Albufera, però manté les discrepàncies sobre finançament

El cap del Consell i el president del govern espanyol s’han reunit per primera vegada a la Moncloa, on han posat sobre la taula el soterrament de les vies d’Alfafar i la situació de la ceràmica a Castelló

Carlos Mazón es reuneix amb Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa, este divendres 4 d'octubre
Carlos Mazón es reuneix amb Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa, este divendres 4 d'octubre / Chema Moya/EFE

La primera trobada entre el cap del Consell, Carlos Mazón, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha conclòs este divendres amb quatre acords o punts d'entesa que inclouen la possible la tornada de la Dama d’Elx a la capital del Baix Vinalopó o l’aportació de l’aigua necessària al llac de l’Albufera. Són quatre els assumptes que el líder de l’executiu central s’ha compromés a estudiar i un el punt clar on els mandataris han manifestat discrepàncies, el finançament singular de Catalunya. Així ho ha fet públic Mazón al migdia en la roda de premsa posterior i en el marc de la ronda de reunions bilaterals que Sánchez ha organitzat amb els presidents autonòmics. 

La roda va començar el divendres 20 de setembre amb el País Basc, Galícia i Andalusia. Este divendres, Sánchez s’ha reunit al matí amb el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, que també ha demanat que s'arbitre un fons per a la seua autonomia, d'uns 2.300 milions d'euros, per a compensar l'infrafinançament que pateix la regió. Tant Mazón com Miras han coincidit a demanar un pacte nacional de l'aigua. Esta vesprada, a les 16:00 hores, ha sigut el torn del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha acudit amb un document amb 194 punts i ha insistit en la necessitat d'un únic debat sobre finançament, que siga multilateral, entre totes les autonomies, i sense règims especials més enllà d'aquells que marca la Constitució.

El president de la Generalitat ha recordat a Sánchez el llistat de 56 reivindicacions, “56 motius pels quals la Comunitat Valenciana no pot esperar més”. “Estic molt satisfet per parlar per primera vegada monogràficament de la Comunitat Valenciana”, ha dit Mazón, que ha enumerat quatre acords que ha aconseguit en la reunió i que, ha incidit, vigilarà perquè es complisquen. “No es tracta de si estic satisfet o no, sinó que passe a mode vigilant. No és la primera vegada que arribe a un acord que després no ha ocorregut”, ha remarcat en to de resum de l'encontre.  

Entre els punts sobre els quals Mazón considera que hi ha hagut acord està la possible tornada de la Dama a Elx. Mazón ha anunciat que el Consell i el govern posaran en marxa una comissió amb tècnics i arqueòlegs. Així mateix, ha anunciat una cimera entre el govern valencià i l’espanyol per a resoldre el recurs contenciós administratiu per les aportacions al llac de l’Albufera. “Pretenc desjudicialitzar l’assumpte, vull que l’aigua arribe a l’Albufera”, ha manifestat el cap del Consell. 

També han arribat a punts comuns, segons Mazón, en la defensa del sector de l’automòbil —en concret, sobre la realitat que viuen a la planta de Ford a Almussafes—, i del sector estratègic del Xip, sobre el qual hi haurà una comissió bilateral entre el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, i el mateix Mazón. 

El transvasament Tajo-Segura i el soterrament de les vies d'Alfafar, a estudi

Entre els assumptes que Sánchez s’ha compromés a estudiar, apareix el transvasament del Tajo-Segura, sobre el qual el cap del Consell ha demanat un canvi legislatiu perquè siga una comissió d’experts la que decidisca la quantia de les aportacions: “S’ha d’usar el rigor i no la politització”. En matèria de l’aigua també ha parlat de la necessitat de convocar una taula de la sequera. A més a més, ha valorat la situació “agònica” de la ceràmica a les comarques del nord i l’inici del projecte per al soterrament de les vies d’Alfafar. 

Sobre el finançament de Catalunya: “Pense que és la pitjor oportunitat per a tots”

Les discrepàncies entre Mazón i Sánchez han arribat amb el debat sobre el conegut com a finançament singular de Catalunya: “Ha dit que és una bona oportunitat, però jo pense que és la pitjor oportunitat per a tots”, ha matisat el cap del Consell. Tot i això, el president valencià ha agraït que es debatrà sobre el model autonòmic en un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i en una conferència de presidents. “Volem parlar davant de tots, amb llum i taquígrafs”, ha dit.

El president de la Generalitat també ha transmés al cap de l’executiu central la necessitat de posar en marxa un fons d’anivellament transitori i del quitament d’un deute que ha considerat “exorbitat”. 

Torres retrau a Mazón que deixe d’ingressar centenars de milions d’euros de l’impost de successions

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha descrit la reunió entre Sánchez i Mazón com "fructífera, cordial, llarga i on s'han adquirit els compromisos acordats". “Inclús en la divergència del finançament hem trobat punts en comú”, ha assegurat.

No obstant això, Torres ha retret que el Consell haja deixat d’ingressar “centenars de milions d’euros” amb la retirada de l’impost de successions a les rendes altes i als grans patrimonis. En este sentit, ha assegurat que l’executiu espanyol està disposat a una actualització del sistema de finançament autonòmic, "però en l’òrgan pertinent"; és a dir, de manera multilateral en el Consell de Política Fiscal i Financera, encara sense data, i on Torres ha avançat que també es tractarà el deute, les tributacions i els impostos.

Preguntat pels mitjans de comunicació sobre la manera de compaginar l’acord de finançament singular per a Catalunya i el de la resta d’autonomies, el responsable de Política Territorial ha manifestat que “tots els presidents autonòmics diran que es troben infrafinançats i demanaran més recursos” i ha afegit: “La solidaritat entre territoris està garantida”.

De fet, Torres ha defés que el finançament de l'autonomia valenciana “amb els governs de Pedro Sánchez ha sigut d’un 48,5% més” que en legislatures anteriors i ha mantingut que inclús s’han transferit a la Comunitat Valenciana més de 6.400 milions d’euros de Fons Europeus.

En relació amb el transvasament Tajo-Segura, Ángel Víctor Torres ha anunciat una pròxima reunió tècnica a València entre responsables del Ministeri de Transició Ecològica i del Consell "a fi d'analitzar i buscar possibles solucions al conflicte que hi ha respecte a l'aigua". El ministre també ha assenyalat que amb l'executiu de Sánchez, la Comunitat Valenciana ha rebut "més de 50 hectòmetres cúbics d'aigua" i que "qui va tancar el transvasament va ser Mariano Rajoy en el seu moment".

Pel que fa al gran acord per a recuperar la Dama d’Elx, Torres ha confirmat que s’establirà una taula tècnica per treballar “en una reivindicació històrica dels diversos presidents que ha tingut la Comunitat Valenciana” i també per a preservar este bé d’interés cultural.

També et pot interessar

stats