Mazón i cinc barons més del PP exhibiran aquest dilluns al Senat el seu rebuig a l'amnistia

L'únic mandatari autonòmic que defensarà la norma serà el president català, Pere Aragonès

Pere Aragonés en la seua compareixença al Senat aquest dijous
Pere Aragonès en la última compareixença al Senat / Efe

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i cinc barons autonòmics del PP més mostraran aquest dilluns en la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat el seu rebuig a la proposició de llei d'amnistia que s'està tramitant actualment en la Cambra Alta, en un fòrum en el qual l'únic mandatari autonòmic que defensarà aquesta norma serà el president català, Pere Aragonès.

Els d'Alberto Núñez Feijóo van usar la seua majoria absoluta al Senat per a convocar una nova cita d'aquesta comissió, que també aprovarà un informe contra l'amnistia, amb l'objectiu que els presidents autonòmics tornaren a desfilar per la cambra alta per parlar sobre l'amnistia.

No obstant això, els únics barons del PP (a banda de Mazón) que han confirmat la seua presència són Isabel Díaz Ayuso (Madrid); Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó); Jorge Azcón (Aragó); Fernando López Miras (Múrcia) i María Guardiola (Extremadura).

Per contra, els presidents autonòmics populars que faltaran a aquesta cita seran Juanma Moreno (Andalusia); Alfonso Rueda (Galícia); María José Sáenz de Buruaga (Cantàbria); Marga Prohens (Balears) i Gonzalo Capellán (La Rioja). Això sí, aquests governs autonòmics han delegat la seua presència en els seus consellers. En el cas de Canàries, que governa la coalició CC i PP, estarà present un conseller popular.

Aragonès escoltarà els presidents del PP

El president català, a diferència del que va fer en l'anterior cita, en aquesta ocasió sí que es quedarà a escoltar la resta de presidents del PP, encara que l'ordre del dia no permetrà que hi haja debats creuats.

En l'anterior Comissió del Senat en la qual va estar Aragonès, el mes d'octubre, el president català va realitzar la seua intervenció i se'n va anar en acabar, sense quedar-se a escoltar-se la resta de líders regionals. Per part seua, Ayuso va arribar amb la comissió començada i tampoc va escoltar el mandatari català.

En aquesta ocasió, el també candidat d'ERC a les pròximes eleccions catalanes del pròxim 12 de maig sí que es quedarà a escoltar la resta de presidents autonòmics que estaran en aquesta cita.

Sense el govern i el PSOE

Aragonès serà l'únic que defensarà l'amnistia, ja que ni el govern ni els presidents autonòmics del PSOE seran presents en aquesta cita al Senat.

La Moncloa va delegar la presència o absència a aquest fòrum en el Ministeri de Política Territorial que dirigeix Ángel Víctor Torres, ja que és el departament encarregat de les relacions amb les comunitats autònomes. Fonts ministerials han explicat a Europa Press que no han rebut invitació i que, per tant, el ministre Torres no ha sigut convocat.

En aquesta comissió del Senat tampoc estarà cap dels tres presidents autonòmics socialistes --Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), Adrián Barbón (Astúries) i María Chivite (Navarra)--, que han justificat la seua absència denunciant un "ús partidista" del Senat per part del PP.

És a dir, l'únic representant del PSOE en aquesta Comissió de Comunitats Autònomes serà el portaveu dels socialistes al Senat i líder del partit a Andalusia, Juan Espadas, que serà l'encarregat de defensar la postura de la formació sobre la proposició de llei d'amnistia.

Com es desenvoluparà la sessió?

L'orde del dia de la comissió estableix que el primer a intervindre seria el govern i després el lehendakari, però com tots dos han declinat acudir, deixa l'obertura de la sessió al president català Pere Aragonès.

Les intervencions dels presidents autonòmics estan fixades per orde d'aprovació dels estatuts d'autonomia i cada líder regional té un termini màxim de deu minuts per a fer la seua exposició en la tribuna.

D'aquesta manera, després d'Aragonès parlaran —per aquest ordre— el vicepresident de la Xunta de Galícia, Diego Calvo; el representant de la Junta d'Andalusia; el representant del Govern de Cantàbria; un conseller de l'executiu de La Rioja; el president murcià, Fernando López Miras; el president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón; el president d'Aragó, Jorge Azcón; el conseller d'Educació de Canàries, Poli Suárez; la presidenta d'Extremadura, María Guardiola; la consellera de Presidència de Balears, Antonia Maria Estarellas; la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

I després d'aquests prendran la paraula els senadors per designació autonòmica que hagen decidit parlar i després serà el torn dels portaveus dels grups parlamentaris.

En qualsevol cas, aquest ordre del dia estableix que no es produirà un debat creuat entre cap dels intervinents, ja que només el Govern central té la potestat de contestar als presidents i als grups parlamentaris en aquesta comissió.

També et pot interessar

stats