Mazón confia a tancar un gran pacte amb l'oposició per a defensar l’agenda valenciana

El cap del Consell trobaria “imperdonable” que el PSPV i Compromís no acudiren “amb ganes” a la ronda de contactes de dimecres

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, en una intervenció el dia de la derogació de la taxa turística
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, en una intervenció el dia de la derogació de la taxa turística / Eduardo Manzana (Europa Press)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, té previst reunir-se aquest dimecres amb els quatre grups amb representació a les Corts, amb la finalitat d’arribar a acords en matèria pressupostària, en relació amb el finançament i la política de l’aigua, i tancar així grans pactes al voltant d’una agenda valenciana comuna.

En el context d’aquesta ronda de diàleg, Mazón ha convocat al Palau de la Generalitat el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig; el síndic de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, i la del soci de govern, Vox, Ana Vega.

Aquest diumenge, en declaracions als mitjans durant el Gran Premi de la Comunitat Valenciana de motociclisme, Mazón ha assenyalat que espera que el PSPV i Compromís acudisquen "amb ganes" a la convocatòria per a buscar "punts de trobada en els assumptes importants" per a la Comunitat Valenciana. "Seria imperdonable que no ho feren", ha manifestat.

A més, ha declarat que ni ell ni la ciutadania valenciana “entendrien que sí que estigueren a favor de pactar una amnistia amb el separatisme català i no estigueren a favor de pactar amb el govern de la Generalitat el que realment els interessa als valencians", ha sostingut Mazón.

Puig retrau a Mazón que “ha oblidat la seua responsabilitat” 

De moment, el cap de l’oposició, Ximo Puig, ha declinat l’oferta de Mazón i ha anunciat aquest diumenge en un acte del PSOE que la pròxima setmana presentarà, pel seu compte, en cada ministeri del nou govern espanyol un informe amb les principals reivindicacions valencianes “justes”, i que ho farà pel "desistiment de funcions" del cap del Consell.

Puig també ha retret al president de l’executiu valencià i "als seus socis d'ultradreta" que "no poden oblidar quines són les seues obligacions i simplement mirar cap a Madrid”, i ha criticat que “han oblidat quina és la seua responsabilitat”. "Davant d'aquesta inacció, en el PSPV-PSOE configurarem, des del primer dia, una acció potent de relació amb tots els ministeris", ha matisat.

Compromís, per la seua banda, veu l'oferta de diàleg "poc creïble", tenint en compte els antecedents immediats, com el controvertit últim ple de les Corts, en què l'oposició va denunciar que es van posar traves per a limitar les seues intervencions.

“Ens proposa uns acords sobre qüestions de l’agenda valenciana a Madrid que ja s’estan negociant i sobre les quals el PP, quan ha tingut el poder, sempre ha votat en contra”, ha criticat el diputat de la formació Gerard Fullana.

La taxa turística diu adeu abans d’aplicar-se

Aquesta setmana, a més, les Corts convalidaran el decret llei de derogació de la denominada taxa turística, en un ple en el qual el president de la Generalitat, Carlos Mazón, se sotmetrà a l'última sessió de control parlamentari d'enguany.

El ple s'iniciarà dimecres a les 10:30 hores amb el debat per a validar el decret llei que el Consell va aprovar el 10 de novembre per tal de derogar la llei sobre mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible.

Aquest impost, de caràcter municipal, aplicació voluntària i un import mitjà de dos euros al dia, en funció del tipus d'allotjament turístic, va quedar aprovat pel Botànic l'any passat i incloïa una moratòria d'un any per a aplicar-lo, termini que es complia aquest 19 de desembre. El PP ja es va comprometre en la campanya electoral a derogar aquesta taxa.

La sessió plenària de dijous començarà amb la sessió de control al president de la Generalitat, Carlos Mazón, l'última de l'any, ja que només queda un ple més, el que tindrà lloc del 19 al 21 de desembre, centrat en l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2024 i en la llei d'acompanyament.

També et pot interessar

stats