Mazón convida els grups de les Corts a una ronda de diàleg sobre "les necessitats de la Comunitat Valenciana"

El PSPV ha acusat el president de la Generalitat d'“incendiar-ho tot i després ve de bomber” i Compromís ha dit que “no cola”

Mazón obrirà la sessió i serà l'únic que podrà intervindre sense límit de temps en el ple específic sobre les conseqüències dels pactes de Sánchez per a arribar al govern
Carlos Mazón obri un període de diàleg amb els grups a les Corts / Flickr Corts

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat aquest dimecres que en els pròxims dies convocarà els grups de les Corts a una “ronda de diàleg” per a arribar a acords en diverses qüestions, com per exemple “condicionar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) a les necessitats de la Comunitat Valenciana”; entre aquestes, una distribució d'inversions d'acord amb el pes territorial i poblacional, i un calendari “creïble” de pagament del deute en dependència i de la despesa sanitària dels desplaçats. Mazón ha fet aquest oferiment durant el plenari on es debatien els pactes entre el PSOE i els partits independentistes que han fet possible el nou govern espanyol.

En segon lloc, Mazón ha proposat l'inici immediat de contactes per a la renovació dels òrgans estatutaris a la Comunitat Valenciana, una responsabilitat que “concerneix a tots” i en la qual buscarà “el màxim nivell de consens i d'acord”, segons ha dit.

En tercer lloc, ha indicat que sol·licitarà formalment als grups la seua participació en la taula de l'aigua autonòmica, perquè les reivindicacions hídriques valencianes tinguen rigor i es puga avançar en una postura comuna; a més demanarà fermesa per a recuperar el dret civil valencià. “La realitat dels regants que necessiten aigua, de l'inversor que exigeix estabilitat i certesa, de l'empresa que vol exportar des dels nostres ports, de la sanitat que ha de finançar-se per a acabar amb les llistes d'espera, requereix acords”, ha afirmat Mazón.

Per això, ha instat a demostrar que encara són capaços d'“atendre junts” la realitat. El president de la Generalitat ha destacat que la seua oferta “no és un ultimàtum per a hui, ni tan sols és un repte”, perquè continuarà intentant el que “és bo per a la Comunitat Valenciana” i el seu oferiment “seguirà demà”.

A més, ha demanat formalment als socialistes que els remeten les seues propostes sobre els cinc grans pactes que li va proposar en el seu debat d'investidura Ximo Puig, per a poder dialogar sobre aquests. 

L'oposició li retrau que faça l'oferiment després de criticar el govern espanyol

Aquest oferiment arriba després de les crítiques del mateix Mazón als pactes de Sánchez en l'àmbit nacional. Precisament la síndica socialista, Rebeca Torró, li ha retret que “primer tira la gasolina i ho incendia tot i després ve de bomber”, però en acabant ha assegurat que sempre estaran al costat del que faça avançar la Comunitat; per part seua, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha criticat que vinga “imbuït de l'esperit nadalenc, però que no cola”.

També et pot interessar

stats