Mazón crida a participar en la consulta de la llengua base: “Enfront de la imposició lingüística, recuperem la convivència i l’equilibri”
El cap del Consell presenta la campanya que convida 570.000 famílies a participar en la consulta telemàtica que es farà a partir del 25 de febrer per a escollir entre castellà o valencià
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha fet una "gran crida" a les famílies perquè participen en la campanya per a triar la llengua principal en la qual estudien els fills, entre les dos oficials de la Comunitat Valenciana, el valencià i el castellà. El cap del Consell ha assegurat que hi haurà "total respecte" a eixa decisió i es "vehiculitzarà de manera adequada".
Mazón feia estes declaracions durant la presentació de la campanya “Dos llengües, una Comunitat”, que promou la consulta de la llengua base en els centres educatius per al pròxim curs escolar, que es farà del 25 febrer al 4 de març, i a la qual estan convocades 570.000 famílies. Podran votar, de manera telemàtica, els progenitors de l’alumnat del segon cicle d'infantil, de primària o els tres primers cursos d'educació secundària obligatòria (ESO).
Segons ha exposat el president de la Generalitat, el resultat de la consulta permetrà un sistema lingüístic equilibrat, ja que la diferència entre la llengua base triada i les assignatures que s'impartisquen en l'altra llengua serà d'un 20%.
El cap del Consell ha destacat que, per primera vegada, les famílies podran triar si els fills estudien en valencià o en castellà, enfront del mètode del Consell anterior, que durant huit anys va implantar un model de “pensament únic” amb “una única llengua base” en els centres, en lloc de la convivència de les dos línies, en valencià i en castellà.
“Enfront de la confrontació i la imposició lingüística, recuperem la convivència i l'equilibri” entre les dos llengües oficials, ha dit Mazón, que ha assegurat que la voluntat de la Generalitat és que tots els alumnes coneguen i siguen competents en les dos llengües, sense importar en quina hagen aprés a llegir i escriure, “com promulgava la llei d’ús, l'esperit de consens de la qual volem recuperar”.
La consulta suposa que es recuperen drets i llibertats, es fa un gran pas per a donar el poder a les famílies perquè siguen les responsables principals en l'educació dels fills
En esta línia, Mazón assenyalava que la consulta sobre la llengua base suposa que “es recuperen drets i llibertats, es fa un gran pas per a donar el poder a les famílies perquè siguen les responsables principals en l'educació dels fills, garantint al mateix temps que els nostres alumnes siguen competents en les dos llengües, i que en finalitzar els estudis així es reconega”.
El president ha lamentat que el Botànic “substituïra la possibilitat que en un centre pogueren conviure les línies en valencià i en castellà per un model únic per centre, que obligava al fet que cada col·legi sols poguera tindre una única llengua base”. A més, ha recriminat que “obviara la diversitat sociolingüística” de la Comunitat Valenciana. Per contra, ha defensat la llei de llibertat educativa “per recuperar la pluralitat, l'equilibri i donar a la ciutadania el poder de decidir”.
Des de Presidència explicaven que en les zones castellanoparlants, tot l’alumnat cursarà com a mínim l'assignatura de valencià, encara que puguen demanar l’exempció de la seua avaluació. Les mateixes fonts especificaven que, fins i tot en estes zones, les famílies podran triar també el valencià com a llengua base si així ho desitgen. A més, els alumnes, amb independència de la llengua base podran fer les proves d'avaluació en qualsevol de les dos llengües cooficials.
Una vegada feta l'adscripció de tot l'alumnat matriculat a una llengua base o l'altra, les famílies podran continuar exercint el dret a triar participant en els procediments d'admissió, tant quan es tracte de fills i filles per als quals demanen plaça per primera vegada, com quan es tracte d'un canvi de centre escolar. En eixos casos, les famílies podran triar centre i llengua base en la sol·licitud, concretaven des de la Generalitat.