Mazón critica que no hi ha "presència valenciana destacable" en el nou Consell de Ministres

El president de la Generalitat lamenta el "menyspreu" de PSOE i Sumar a la Comunitat Valenciana en la formació del govern espanyol i els socialistes valencians repliquen que se senten "molt ben representats"

Mazón, en una imatge d'arxiu
Mazón, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, no ha tardat a reaccionar aquest dilluns a la composició del nou govern d'Espanya, liderat pel socialista Pedro Sánchez i en coalició amb Sumar. Poques hores després de fer-se públics els noms, el mandatari valencià ha lamentat el "menyspreu" que suposa per a la Comunitat Valenciana la configuració d'aquest gabinet ministerial, amb només una figura valenciana, la de la gandienca Diana Morant com a ministra de Ciència i, des d'ara, també Universitats. "Continua la tònica, una vegada més. No hi ha presència destacable valenciana, ni en percentatge, ni en pes específic, ni en carteres determinants", ha criticat.

Mazón ha recordat que aquesta és "la tònica habitual" des que governa Pedro Sánchez i ha retret que ni el PSOE ni Sumar consideren "que siguem mereixedors de més pes en el govern". "Amb això cal treballar, què li farem", ha lamentat el també líder dels populars valencians en declaracions als mitjans després de votar en contra de les esmenes a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2024. Així, ha criticat el que considera una manca d'"ambició" i "valenciania" en el nou equip de Pedro Sánchez. A més de Morant, en el Consell de Ministres integrat per PSOE i Sumar hi ha altres dues persones nascudes a València, Luis Planas i Sira Rego, però ambdós han desenvolupat tota la vida personal i professional fora del territori.

Mazón no ha volgut pronunciar-se sobre el fet que finalment l'expresident socialista Ximo Puig no ha sigut nomenat ministre a pesar que era un dels noms que més havien sonat en les travesses. "Tinc tot el respecte en l'àmbit personal, imagine que hui és un dia difícil per a ell i vull respectar aquest fet", s'ha limitat a dir.

Les declaracions de Mazón han rebut una rèplica immediata dels socialistes valencians. El portaveu adjunt del PSPV a les Corts, Arcadi España, ha assenyalat que la federació se sent "molt ben representada" amb l'exalcaldessa de Gandia Diana Morant, i s'ha mostrat confiat que el nou govern serà "molt positiu per a la Comunitat Valenciana".

Preguntat sobre l'absència de Puig en el gabinet, España ha assenyalat que el líder dels socialistes valencians "sempre ha dit que la seua prioritat és la Comunitat Valenciana" i la formació d'una "alternativa al govern" de l'actual Consell bipartit PP-Vox.

També et pot interessar

stats