Mazón: "Ni puc ni dec tolerar que els valencians no tinguen les mateixes oportunitats que la resta dels espanyols"

En el Nou d'Octubre, el cap del Consell reivindica un nou finançament amb "raó, arguments i dades"

El president de la Generalitat en la presentació de la campanya institucional del Nou d'Octubre
El president de la Generalitat en la presentació de la campanya institucional del Nou d'Octubre / GVA

Com cada Nou d'Octubre, el president de la Generalitat envia un missatge als valencians i les valencianes en forma d'article d'opinió. Enguany, sota el títol Generositat territorial, Carlos Mazón posa l'accent en la necessitat de negociar i aprovar un nou sistema de finançament autonòmic, caducat des del 2013, que siga just i equitatiu per al territori valencià. "Ni pot ni deu un espanyol tindre més privilegis que un altre. Ni puc ni dec tolerar que els valencians no tinguen les mateixes oportunitats que la resta dels espanyols", manifesta el cap del Consell.

Així les coses, Mazón reivindica "amb raó, arguments i dades" esta demanda en descriure la valenciana com "la regió que ha generat més treball", amb la incorporació de 97.600 persones al mercat laboral, la creació de 7.053 noves empreses i la confiança suscitada en els inversors estrangers. "A canvi —continua— ens retornen menyspreu. Espanya deu a la Comunitat Valenciana 4.500 milions d'euros en polítiques socials i els valencians reben 276 euros menys per habitant que la mitjana de la resta d'autonomies". En este punt, i després d'assenyalar la "indolència massa temps arrossegada" de l'executiu espanyol que, considera, "governa amb favoritismes, incitant a la discòrdia entre comunitats autònomes", exigeix que la "generositat territorial" siga bidireccional entre l'Estat i la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell manifesta que, tot i la situació d'infrafinançament, el govern valencià trau "el màxim rendiment" dels recursos financers de què disposa i ho exemplifica amb les deduccions fiscals i la reducció d'impostos per a les rendes baixes i mitjanes; la reducció de les llistes d'espera sanitàries i la nova llei de llibertat educativa, entre d'altres. "La sanitat i l'educació són el que més importa a este govern", afirma.

Finalment, Mazón fa una crida, presumiblement als grups de l'oposició, per a col·laborar i arribar al consens en qüestions com ara la redistribució hídrica, el corredor mediterrani, el finançament o l'atenció de la migració. "Este és un poble pacient, dialogant i capaç d'arribar a acords sempre que es respecte el nostre autogovern, el nostre Estatut d'Autonomia i la Constitució espanyola, que són normes perfectament compatibles i sincronitzades", matissa.

I acaba: "En el Nou d'Octubre, els valencians volem traslladar a la resta d'espanyols que volem avançar junts en un país unit, que no volem diferències en obligacions ni drets i que les úniques singularitats que admetem són les que ens atorga la nostra cultura i la nostra llengua".

Document
Article d'opinió del president de la Generalitat
Consulta'l

També et pot interessar

stats