Directes
Ara en la televisió
HOTEL PORTOFINO
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La Generalitat defensa una “conjura de la societat valenciana” per a evitar el tancament de la central de Cofrents

Mazón assegura que la Comunitat Valenciana necessita no dependre dels altres en l'energia, i per això, diu, la nuclear és “fonamental”

Panoràmica aèria de Cofrents / CSN

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha proposat una “conjura de la societat valenciana” perquè la central nuclear de Cofrents no es tanque el 2030, com està previst, ja que diu, en este cas, la Comunitat Valenciana perdrà el 45% de l'energia. El cap del Consell ha fet esta proposta durant el lliurament anit dels Premis Levante-EMV, on ha assenyalat que, igual que va haver-hi una mobilització i un gran suport de la societat valenciana per a l'ampliació del port de València, un any després “val la pena” lluitar per l'energia del territori valencià. "Em declare independentista energètic, no polític ni fiscal", ha destacat el president, que ha defensat que la Comunitat Valenciana necessita no dependre dels altres en l'energia i ser capaç de produir la que necessita, i en este context la nuclear és “fonamental”.

Així, ha assenyalat que el Regne Unit ja parla de quadruplicar la capacitat nuclear per al 2050, Bèlgica ampliarà deu anys el funcionament de dos centrals nuclears, Suècia ha anunciat una nova central per al 2026, a Itàlia el govern vol introduir regulacions per a permetre l'ús de tecnologies nuclears, i els Estats Units posa en marxa dos nous reactors nuclears.

“No podem perdre eixe tren”, ha afirmat Mazón, que ha demanat tornar a unir-se “tots, sense colors, sense matisos, sense disputes, per alguna cosa que és absolutament estratègic”.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, que s’ha dirigit a la societat valenciana per a demanar una reflexió sobre el futur sense l'energia nuclear, de la qual “no es pot prescindir”, i també ha sol·licitat al Govern d'Espanya que canvie de postura i revertisca el procés de tancament de les nuclears.

En la seua intervenció en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, ha insistit que la central de Cofrents produeix el 45% de l'energia que es consumeix a la Comunitat Valenciana i s'ha preguntat “què pot ocórrer si demà tanca” la planta, que és la més potent d'Espanya i estalvia tres milions de tones de CO₂ a l'atmosfera.