Mazón defensarà les exigències del Consell a Sánchez sense el suport de l'oposició

El president no convenç els síndics amb el document de 56 propostes, que inclou la petició d'un millor finançament, en què centrarà la reunió a la Moncloa

El president entrega la proposta de 56 punts al síndic socialista José Muñoz
El president entrega la proposta de 56 punts al síndic socialista, José Muñoz / À Punt NTC

Ni acostament de postures ni foto de família. El president de la Generalitat ha convocat este dimecres els síndics de l'oposició per a anticipar-los el document de 56 exigències que lliurarà divendres a Pedro Sánchez a la Moncloa, però la trobada ha evidenciat les discrepàncies sobre l'infrafinançament que minuts abans els partits havien exhibit en la sessió de control a les Corts. 

Document
Consulta les 56 exigències del Consell al govern espanyol
Consulta'l

El PSPV ha acusat Mazón de fer una "improvisació tàctica" per haver-los lliurat en la mateixa reunió el document, de 91 pàgines, sense temps per a analitzar-lo. "Buscava la foto dels síndics per a generar sensació d'unitat, però esta unitat no es dona", ha subratllat José Muñoz. El síndic socialista ha reclamat al PP que aprofite "l'oportunitat històrica" i defenga els interessos valencians, en lloc d'actuar "com un delegat de Génova [la seu del PP a Madrid]".

Mazón buscava la foto per a generar sensació d'unitat, però no n'hi ha José Muñoz - PSPV

El popular Juanfran Pérez Llorca ha demanat "reflexionar" als socialistes, a què ha acusat de trencar la unitat en la plataforma pel finançament just pel rebuig al fons d'anivellament. "No entenem la postura, permetria als valencians començar a rebre els diners que ens toca. Només reivindiquen el que diu Sánchez", ha dit Llorca. Abans, com també durant la sessió de control, Muñoz ha matisat este rebuig dels socialistes. Asseguren que volen concretar què entén el PP per fons d'anivellament, ja que la proposta és diferent segons les autonomies on governa i podria acabar beneficiant les millors parades amb el model actual.

No entenem el rebuig del PSPV al fons d'anivellament. Només reivindiquen el que els diu Sánchez Juanfran Pérez Llorca - PP

"El president se centra molt, molt, molt en el fons d'anivellament, per a no entrar en contradicció amb l'estratègia del PP estatal", ha subratllat des de Compromís Joan Baldoví, que ha retret a Mazón "la mateixa indefinició de sempre" amb relació al deute històric. El PP n'ha rebutjat la condonació parcial oferida per Madrid i, com ha recordat Baldoví, ha esmenat la petició en la llei de tracte just promoguda pels valencianistes. 

El president se centra molt en el fons d'anivellament per a no entrar en contradicció amb l'estratègia del PP estatal Joan Baldoví - Compromís

La proposta apadrinada per Mazón dedica 3 dels 56 punts específicament a l'infrafinançament. Reivindica la reforma del model, un fons transitori d'anivellament i un mecanisme de compensació del deute. El síndic del PP ha dit que els partits de l'oposició poden incorporar idees fins divendres.

La solució és un nou model de finançament nacional, realment equitatiu, sense privilegis José Maria Llanos - Vox

"No ens podem posar d'acord, perquè la solució és un nou model de finançament en l'àmbit nacional, que siga realment equitatiu. Si no hi haguera privilegis com la quota basca o la navarresa als catalans no se'ls hauria ocorregut demanar la seua", ha subratllat el síndic de Vox, José María Llanos, que ha recordat que s'ha mostrat en contra d'"apedaçar" la realitat. Creu que el sistema "ha fracassat" i ha situat el conflicte en la dicotomia "autonomia o malbaratament".

També et pot interessar

stats