Mazón demana disculpes per la gestió de la DANA, però escampa culpes cap als protocols i la CHX
El cap del Consell ha anunciat una comissió d'investigació per a identificar què va fracassar en la previsió i gestió de la catàstrofe, en els primers minuts de la seua intervenció a les Corts
El cap del Consell, Carlos Mazón, ha reconegut este divendres a les Corts "errades en la gestió de la DANA", alhora que ha advertit que la magnitud de la catàstrofe va superar les capacitats dels protocols establits i ha culpat la Confederènció Hidrògràfica del Xúquer (CHX) pel fet de no haver alertat a temps de la crescuda del barranc del Poio.
"No negaré errades, ni és possible fer-ho ni seria útil", ha dit el president en els primers moments de la seua intervenció a les Corts, la primera per a donar explicacions per la catàstrofe, en què ha anunciat una comissió d'investigació per a conéixer què va fracassar en la previsió i gestió de "la pitjor riuada des del 1962 a Espanya" i canvis en el Consell [una nova vicepresidència i una conselleria d'Emergències] per a gestionar la post-catàstrofe. Una crisi que, segons ha explicat "va superar totes les previsions i els sistemes de prevenció, alerta i resposta que s'havia activat durant la pantanada de 1982".
"Vull demanar disculpes a aquells que es van sentir abandonats, perquè els protocols que s'aplicaren en el passat no van funcionar" (...) La catàstrofe era tan colossal que no sols va véncer les defenses hidrològiques, també va superar els protocols", ha dit en el curs d'esta compareixença històrica, per la magnitud dels danys personals i humans i la pressió sobre la gestió del Consell. Una sessió que ha arrancat amb un minut de silenci per les víctimes i que Mazón ha inaugurat amb paraules de record a les víctimes i d'agraïment a serveis d'emergència, institucions i voluntaris.
El president ha justificat que mantinguera la seua agenda, tot i la crisi, inclos el dinar privat amb una periodista que no ha mencionat explícitament, "sabent que la consellera [de Justícia i Interior, Salomé Pradas] s'havia desplaçat amb el seu equip a zones afectades per la crescuda del Magre, s'estava en contacte amb la delegació del govern, tots els mitjans estaven en prealerata i la gestió s'estaven desenvolupant com en altres ocasions". Així va ser, ha dit, fins que se li va advertir del risc de desbordament del pantà de Forata, quan va desplaçar-se al CECOPI de l'Eliana, passades les 19 hores. "No va ser necessari que ningú em posara al dia i no vaig retardar un segon les tasques que s'estaven fent", ha assegurat.
"La CHX no va avisar a temps del risc de desbordament del Poio"
El cap del Consell creu que es va actuar correctament en el cas del riu Magre, però no així sobre el barranc del Poio, del qual es va rebre informacio “fragmentada, inexacta i tardana”. Ha carregat contra la CHX per informar-los només per correu electrònic i advertir a destemps, segons Mazón, per este mateix sistema del desbordament del barranc del Poio, després d'un silenci de dos hores i mitja. Eixe correu, diu, va arribar a les 18:43, quan "ara sabem que a les 18:33, fins i tot abans, a Paiporta la rambla ja s’havia desbordat”. Assegura que van tindre una “apagada informativa” de dos hores mentre pujava espectacularment el cabal de la rambla, “des de les 16:13 a les 18:43”, i que ni el president de la CHX ni el seu equip, present al CECOPI, van informar d'esta situació.
"L'organisme de conca ni alerta ni avisa a emergències de l'elevadíssims risc de desbordament del barranc, malgrat que el pla especial del risc d'inundacions establix que únicament la CHX està obligada a facilitar la informació de desbordament de les conques, quan el cabal supere els 150 m3/s", ha explicat.
Mazón compareix per a explicar la gestió de la DANA que el dimarts 29 d'octubre va arrasar una setantena de municipis valencians i va causar almenys 216 víctimes mortals. El ple estava previst per a este dijous, però s'ha posposat un dia per l'episodi de pluges torrencials que ha obligat l'Aemet a decretar avís roig a tota la província de València.
Es tracta de la intervenció parlamentària més important des que va iniciar el mandat. Per la polseguera que ha alçat la seua absència en els moments inicials de la crisi, en la primera reunió del Cecopi la mateixa vesprada de la crisi, les contradiccions en el relat i l'actuació de les conselleres Salomé Pradas i Nuria Montes. A això s'afegeix la sensació generalitzada d'indignació ciutadana que ha esclatat per la tardança a llançar l'alerta i la falta d'atenció als supervivents els dies posteriors a la catàstrofe.
Protesta a les portes de les Corts
Vora 200 persones s'han concentrat a les portes de les Corts en protesta per la gestió de la DANA, en els minuts previs a la sessió. La multitud ha proferit consignes com 'Mazón dimissió', 'El president a Picassent' o 'No són morts, són assassinats". Fa una setmana més de 130.000 persones van reclamar la renúncia de Mazón en una manifestació al centre de València, en protesta contra la gestió de la DANA, que va acabar amb la façana del Palau de la Generalitat coberta de fang i pintades crítiques contra el Consell.