Mazón descarta unes eleccions anticipades i es mostra "optimista" amb la negociació dels pressupostos del 2025

El cap del Consell i líder del PP valencià vol abordar amb tots els partits de les Corts l'aprovació dels nous comptes autonòmics

El president del Consell i líder del PPCV, Carlos Mazón, entrevistat per l'Agència EFE
El president del Consell i líder del PP a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, entrevistat per l'Agència EFE / EFE

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha insistit que no es planteja convocar eleccions anticipades malgrat governar en minoria després d'anar-se'n Vox del Consell i confessa ser "optimista" de cara a la negociació dels pressupostos per al 2025, que el PP abordarà amb tots els grups.

En una entrevista amb l'Agència EFE, Mazón respon així a una pregunta sobre la possibilitat d'un avançament electoral en cas que no pogueren aprovar-se els pressupostos de la Generalitat per al 2025 per no comptar amb el suport intern de Vox. El també líder del PP valencià destaca com a "eina fonamental" per a liderar el canvi polític no només pel pressupost, sinó també els decrets, decrets llei, modificacions pressupostàries, un pressupost ja aprovat per al 2024, normatives, instruccions dels consellers o la gestió de fons europeus per a polítiques concretes.

"Jo soc optimista, al marge que efectivament cal arribar a eixe punt –el de presentar un projecte de pressupostos a les Corts; jo el que no faré és això de Pedro Sánchez, qui va incomplir la seua obligació, ni tan sols d'elaborar-los o de presentar-los al Congrés", ha subratllat Mazón. El president ha avançat que parlarà "amb tots i cadascun dels grups, de tots i cadascun dels articles d'eixa llei de pressupostos".

Preguntat sobre si en el PP contemplen que Vox puga ara elevar el to de les seues negociacions a l'hora de secundar o no determinades partides dels pressupostos, respon: "Això li toca a Vox". En esta línia, ha assegurat que la formació haurà d'explicar si no està d'acord amb continuar treballant "en la reforma fiscal, noves iniciatives en llibertat educativa o la simplificació administrativa".

"Veurem què posa per damunt cadascun, si el seu interés de partit o la instrucció que li donen des de Madrid o els interessos d'Alacant, València i Castelló", ha remarcat el cap del Consell. Mazón ha avançat que presentarà un decret llei sobre vivendes de protecció oficial (VPO) que cree un nou marc normatiu i un model valencià propi i un altre sobre habitatges turístics.

També contempla eliminar tres "impostos polítics" que va deixar el Botànic com una "bomba de rellotgeria" perquè entraren en vigor el 2025 (per a centres comercials, per a vehicles i per a indústria), i una nova llei d'ordenació del territori per a simplificar i planificar millor el desenvolupament sostenible de cada ajuntament.

Quant a la relació actual amb Vox, recorda que des del PP continuen parlant amb este partit però a les Corts, en lloc de diàriament en el si de l'executiu, "igual que fem amb Compromís, igual que fem amb el Partit Socialista. Discrepem en algunes coses i en unes altres podem estar d'acord", apunta.

Assegura que no hi ha cap estratègia dels populars per a atraure alts càrrecs de Vox que s'han quedat fora del Consell, encara que sí que fa una crida als votants de la formació perquè donen suport al PP, igual que fa amb els de Compromís, del PSOE o els abstencionistes.

També et pot interessar

stats