Mazón destitueix els tres consellers de Vox una hora després d’anunciar-se el trencament dels pactes autonòmics

El president de la Generalitat assegura que ha sigut “un honor” treballar amb el vicepresident i conseller de Cultura, la titular de Justícia i el responsable d’Agricultura

El president Carlos Mazón abraça al fins ara vicepresident primer, Vicente Barrera, este dijous a les Corts
El president, Carlos Mazón, abraça el fins ara vicepresident primer, Vicente Barrera, este dijous a les Corts / Biel Aliño (EFE)

A penes una hora després que el líder nacional de Vox, Santiago Abascal, anunciara que trencava els cinc governs autonòmics en què governava amb el PP, entre ells el valencià, i sense esperar a les reaccions internes de la formació verda, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, destituïa els tres consellers del seu govern de Vox.

En un Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) nocturn, el cap del Consell va posar fi al mandat del número dos del seu executiu, el vicepresident i conseller de Cultura, Vicente Barrera, la titular de Justícia i Interior, Elisa Núñez, i el responsable d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre.

Cap dels tres ha arribat a estar ni un any en el seu càrrec. Els tres van ser nomenats el 19 de juliol de l’any passat, després que els comicis autonòmics del 28 de maig afavoriren un pacte de govern entre el PP i Vox.

La destitució es va produir el mateix dia que els vots dels diputats del PP i Vox van permetre tirar avant a les Corts i aprovar definitivament la polèmica llei de concòrdia, que juntament amb la modificació legislativa de transparència i d’incompatibilitats, suposaven els dos últims canvis legislatius rellevants, del paquet de cinc reformes, per a marcar el punt d’inflexió i distanciar-se de la política del govern precedent del Botànic.

El cap del Consell manifestava, a través de la xarxa social X, que havia comunicat la decisió, prèviament a la destitució dels tres consellers afectats, als quals agraïa el seu treball durant l’escàs any en què han integrat el seu executiu. “Ha sigut un honor treballar amb ells en el govern del canvi”, sentenciava el president de la Generalitat.

El mandat conjunt ha estat marcat per friccions en alguns assumptes com ara la violència masclista o els matisos en alguns aspectes de memòria històrica o també la concepció de la política migratòria, que ha sigut finalment determinant per a dinamitar el govern valencià.

Carlos Mazón ha convocat una compareixença a les nou del matí i posteriorment un ple del Consell, en què previsiblement s’aprovarà la remodelació del seu govern. La destitució dels tres consellers implica també la fi del mandat, en cadena, dels alts càrrecs d'estes conselleries, així com els càrrecs de confiança, com assessors i responsables de premsa, que comporta cada càrrec.

També et pot interessar

stats