Mazón diu que la veritat “resplendirà” després "d'una campanya atroç i inhumana" per la gestió de la dana
El ministre Torres ha reiterat que la responsabilitat jurídica i competencial de la dana “era i és” de la Comunitat Valenciana
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha considerat este dilluns respecte a la gestió de la dana que la veritat “resplendirà” després de “tres mesos incessants d'una campanya atroç, inhumana, contra tot el que significa el Partit Popular, la meua persona i el govern de la Generalitat”.
El cap del Consell s’ha manifestat d’esta manera davant dels mitjans de comunicació després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor. Mazón ha assenyalat que la veritat “s'està imposant” i que el soroll “s'està acabant”, referint-se a dos informacions relacionades amb la gestió de la dana publicades este dilluns.
D'una banda, el diari Las Provincias ha publicat que, segons tres fonts, el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo, hauria reconegut que en la vesprada del 29 d'octubre va existir un buit informatiu sobre el cabal de la rambla de Poio. D’altra banda, el diari ABC ha obert amb una altra informació en què s’assegura que el Ministeri de l'Interior va retardar quatre dies l'enviament d'especialistes de rescat a València després de la barrancada. "En compte d'enviar-nos a salvar vius, ens enviaren a buscar morts", ha manifestat en este diari un membre dels Grups de Rescat Especial d'Intervenció en Muntanya (Greim) que pertany a la Guàrdia Civil.
El president ha eixit al pas d’estes dos informacions i ha afirmat que “les campanyes furibundes s'aniran acabant i resplendirà la veritat”, mentrestant el seu executiu continuarà treballant pels valencians i valencianes amb les ajudes. “Ja està bé d’esta deliberada situació política”, ha demanat Mazón, que ha assegurat que és una situació que no es mereix ningú, “però sobretot els qui no se la mereixen són els afectats de manera molt especial”.
Tornant a la qüestió de l’enviament de l’alerta a la població el dia de la dana, el cap del Consell ha assegurat que a les 20:00 h del dimarts 29 d’octubre es va rebre una telefonada sobre el perill imminent de desbordament de la presa de Forata i, dotze minuts després, es va activar l'alerta a la població. Un missatge que “hauria eixit abans” si el Govern d'Espanya “haguera alertat del desbordament o de la crescuda sublim del barranc de Poio a temps”, ha afegit.
Mazón ha reiterat que la veritat “eixirà a la llum” i ha afirmat que eixa és la raó per la qual el president de la CHX “fa tres mesos que està tapat i amagat”, perquè “no volen que se sàpia la veritat”.
Pel que fa a la informació publicada per ABC, el president ha assenyalat que ningú ha desmentit que el govern espanyol impedira l'arribada d'efectius en els primers dies de la dana i ha acusat l'executiu estatal “de manera deliberada” de rebutjar “expressament” l'ajuda de quatre països, retornar a casa efectius ja posats en marxa i fer campanyes de publicitat en contra de la seua persona o anomenar-los assassins “en un atac furibund sense precedents”.
Finalment, Mazón ha dit que retardar les ajudes “comença a ser deliberadament sospitós o sospitosament deliberat” i ha acusat el govern espanyol de posar la política al davant de les persones.
Valderrama demana explicacions a Grande-Marlaska
Per la seua part, el conseller d’Emergències i l'Interior, Juan Carlos Valderrama, també ha reaccionat a la informació publicada per ABC; ha exigit explicacions al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i li ha demanat una reunió per a avaluar la gestió de la barrancada.
Valderrama considera “totalment incomprensible” que l’executiu central retarde la mobilització i posada a disposició de la població afectada recursos altament especialitzats com els Greim de la Guàrdia Civil. L’actuació d’estos grups és “fonamental” en les tasques de salvament i la cerca de desapareguts, ha afirmat, però també la de “tots els efectius de la Guàrdia Civil a l’hora de salvaguardar la seguretat”, ja que “es produïren actes vandàlics eixes nits als municipis afectats per la dana”.
Així les coses, ha demanat transparència al govern espanyol i que Grande-Marlaska explique per què “es va retardar quatre dies” l’enviament d’especialistes de rescat als municipis afectats. També que li responga a un escrit que afirma haver presentat el 15 de gener sol·licitant-li una reunió “per a abordar temes de seguretat que preocupen els valencians”.
La responsabilitat “era i és” de la Generalitat
El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha reiterat este dilluns que la competència en matèria d'emergències correspon a la Generalitat i ha subratllat que “tota la societat sap què va ocórrer” el dia de la dana i com van funcionar els avisos i alertes a la població.
Així ho ha indicat després de presidir la reunió del comité de persones expertes per a la reconstrucció en ser preguntat per la informació publicada per ABC. Torres ha indicat als mitjans que no ha llegit la informació, però ha recordat que la Generalitat és l'administració que té la competència en matèria d'emergències.
“L'única cosa que puc dir és que tota la societat sap què va ocórrer el dia en qüestió, qui tenia la competència, quines decisions calia prendre, com van funcionar lògicament els avisos i les alertes”, ha manifestat. També ha destacat la seua compareixença al Congrés en la qual, diu, va fer una exposició “minuciosa i fins i tot cronològica” del que va succeir el 29 d'octubre.
Dit això, ha insistit que la Generalitat "sempre ha tingut la competència" en matèria de catàstrofes com la dana, "una situació no coneguda" amb anterioritat i amb "una gravetat tremenda de moltíssims morts i de danys econòmics greus".
"Tot el conjunt del Govern d'Espanya actuem d'acord amb el que eren les nostres responsabilitats de manera ràpida i posant-nos a la disposició de qui tenia i continua tenint la responsabilitat jurídica i competencial, que en este cas era i és la Comunitat Valenciana", ha concretat.
Per la seua part, el portaveu de l'executiva del PSPV-PSOE i alcalde de Cullera, Jordi Mayor, ha manifestat este dilluns "desconéixer" la informació de Las Provincias. "No he sentit el senyor Polo fer esta afirmació", ha afegit en declaracions als mitjans de comunicació després de la primera reunió de la comissió executiva nacional del PSPV.
De fet, en esta mateixa informació ha llegit que el Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH) "no va deixar d'enviar informació" durant la vesprada del 29 d'octubre. "Jo, com a alcalde [de Cullera], vaig estar consultant en temps real l'afluència del riu Magre i del Xúquer", ha assegurat.