Mazón: "Estaré encantat de mirar Sánchez als ulls i recordar-li tot el que ens deu"

El president de la Generalitat reclama un fons transitori d'anivellament que "totes les autonomies, a excepció de les socialistes, tenen clar que necessita la Comunitat Valenciana"

Carlos Mazón, president de la Generalitat, atén els mitjans este migdia a Gandia / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha qualificat com un "èxit" l'acord tancat este divendres en la cimera dels barons del PP, que contempla l'exigència d'un fons transitori d'anivellament que compense els desequilibris fins que s'aprove el nou sistema de finançament autonòmic. "No hi ha Espanya de privilegis ni Espanya de perjudicats", ha assegurat Mazón. "La igualtat dels espanyols comença per equilibrar els que estem davall", ha concretat.

Així s'ha expressat el cap del Consell este dissabte a Gandia (Safor) durant les primeres Jornades del Govern del Canvi celebrades per a avaluar el primer any de gestió i estratègia política de cara als pressupostos 2025. Una cita que se celebra des d'este divendres i que també ha servit, segons apunten fonts de la Generalitat, per a "identificar els assumptes, departaments o polítiques que han de ser optimitzats".

El cap del Consell ha dedicat la primera part de la seua intervenció al finançament, una qüestió que centra el debat polític de les últimes setmanes. Per això, ha destacat l'acord al que s'ha arribat en la cimera celebrada este divendres a Madrid amb els presidents autonòmics i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. "Tots junts hem fet un exercici de solidaritat, d'equitat, de responsabilitat i d'igualtat entre els espanyols" amb "la reivindicació de la necessitat d'un fons transitori d'anivellament, que compense l'infrafinançament, especialment de la [comunitat] més infrafinançada, que és la Comunitat Valenciana".

Mazón també ha assegurat que l'única opció que hi ha perquè la Comunitat Valenciana siga compensada financerament és que el PP governe en l'àmbit estatal, ja que, segons apunta, el PSOE "ha renunciat a la solidaritat amb el finançament singular al separatisme català". "Perquè no hi ha dubtes que en el PSOE d'Espanya i, desgraciadament i sorprenentment, el PSPV, es neguen al fet que tinguem un fons d'anivellament".

Sobre l'anunci de convocatòria de reunions bilaterals dels presidents autonòmics amb el president del govern espanyol a la Moncloa, Carlos Mazón ha indicat que està obert a reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a abordar el finançament de la Comunitat Valenciana. "Estaré encantat de mirar Sánchez als ulls i recordar-li tot el que ens deu, entre moltes coses, un fons transitori d'anivellament que totes les autonomies, a excepció de les socialistes, tenen clar que necessita la Comunitat Valenciana", ha matisat.

I ha volgut concretar: “Quan algú et deu 3.000 milions de dependència, et deu 25 retalls al transvasament Tajo-Segura, et deu les ajudes a la ceràmica de Castelló o et deu l’aigua de l’Albufera, no hi ha res millor que et telefone. Per tant, sí que hi acudiré”, ha conclòs.

El president de la Generalitat també ha contestat a les declaracions de Pedro Sánchez este dissabte al Comité Federal del PSOE en les que ha assegurat que la Generalitat ha retallat un 20% les places per a persones majors en residències públiques. Mazón ha contestat que Sánchez "menteix" i que "l'única reducció de places públiques en residències de la tercera edat va ser amb el partit socialista, que les va reduir en un 5%", ha declarat el cap del Consell.

"1.600 milions més d'execució pressupostària que el Botànic"

La segona part de la seua intervenció l'ha dedicada a fer balanç de gestió; així, el cap del Consell ha assegurat que "el govern del canvi" està "complint" amb totes les línies amb què s'havia compromés i que ha posat a disposició dels valencians "1.600 milions d'euros més d'execució pressupostària que en el mateix període de l'any passat capitalitzat pel Botànic".

Ha destacat especialment l'augment de recursos en Sanitat i ha assegurat que s'han invertit "850 milions d'euros més en Sanitat", fet que s'ha traduït en "un 64% de reducció de les llistes d'espera de prioritat 1", mentre que les de prioritat 2 s'han reduït "entorn del 35%".

També ha ressaltat que en el primer any de govern s'ha reduït "el dèficit heretat del Botànic en 500 milions"; han convertit la Comunitat Valenciana en l'autonomia "on més creix l'ocupació de tot Espanya", i que han posat en marxa "per fi, l'educació gratuïta de 0 a 3 anys".

Finalment, ha avançat que la conselleria d'Hisenda està preparant els projecte de pressupostos del 2025 i que seran una comptes "realistes i amb més càrrega social". No obstant això, s'ha referit també a la possibilitat que eixos comptes no tiren avant, donat que el PP no té majoria a les Corts i, per tant, s'hagen de prorrogar els del 2024: "Estem preparats per a tindre nous pressupostos i estem preparats també en cas de no tindre'ls", ha afirmat.

També et pot interessar

stats