Mazón exigeix prolongar la central de Cofrents i destaca el paper estratègic de l'energia nuclear

Defén que és una font energètica “sostenible” i “primordial per al desenvolupament econòmic i social del nostre territori”

La central nuclear de Cofrents en una imatge d'arxiu
La central nuclear de Cofrents en una imatge d'arxiu / Central nuclear de Cofrents (Europa Press)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, exigeix al govern d'Espanya prolongar “la vida útil” de la central de Cofrents més enllà del 2030, i defén que l’energia nuclear pot tindre un paper estratègic en la transició cap a un model energètic sostenible.

Mazón ha argumentat que s’ha demostrat que la nuclear és una font energètica “sostenible i primordial per al desenvolupament econòmic i social del nostre territori”.

El cap del Consell s'ha manifestat així després de la reunió que ha tingut amb el president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, per a analitzar l'informe elaborat per esta institució per a reclamar la moratòria de la central nuclear de Cofrents.

Ha defés la necessitat de mantindre, a curt i mitjà termini, l'energia generada per Cofrents, que aporta el 45% de la producció elèctrica del territori, “contribueix a estabilitzar el preu de l'electricitat i garanteix l'activitat dels nostres sectors industrials”.

Més de 12.000 empreses i 400.000 llocs de treball

L'informe de la Cambra assenyala que el tancament de Cofrents implicaria un seriós risc per a l'operativitat de més de 12.000 empreses industrials altament dependents del subministrament elèctric, que generen 184.000 ocupacions directes i condicionen 235.000 ocupacions indirectes.

Sectors com la indústria química, ceràmica, metal·lúrgica, alimentària i del plàstic serien els més afectats, en assumir increments de costos energètics i una pèrdua de competitivitat exterior, segons l’informe.

Davant d'esta informació, el president ha expressat la necessitat d'assegurar a la Comunitat Valenciana un subministrament energètic “estable” i d’avançar en la sobirania energètica per a continuar atraient inversions que creen ocupació i riquesa, ja que “és l’antesala de millors polítiques socials”.

En esta línia, l'estudi de la Cambra estima que la clausura de la central de Cofrents suposaria renunciar a 450 milions d'euros d'inversió en la pròxima dècada, així com a importants ingressos tributaris i al posicionament estratègic de la Comunitat Valenciana en matèria energètica. “No ens podem permetre” això, ha afegit Mazón.

Front comú per a frenar el tancament

El cap del Consell ha expressat el seu compromís per a “fer un front comú social, econòmic i institucional” a favor de la prolongació de la vida útil de les centrals nuclears espanyoles com Cofrents i Almaraz (Navalmoral de la Mata, Extremadura).

Ha apel·lat “al diàleg i el consens” amb les comunitats autònomes en lloc d'una política energètica “d'esquena a les autonomies perquè afecta la competitivitat del conjunt d'Espanya”.

Per això, ha sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica que revise el calendari de tancament previst, accepte una moratòria amb prou de temps d'antelació i “abandone els prejudicis ideològics cap a una energia sostenible per la qual estan apostant altres països com el Regne Unit i Suècia”.

Mazón també ha coincidit amb la Cambra de Comerç en la necessitat de revisar la fiscalitat de Cofrents, ja que consideren que se la penalitza amb impostos específics que distorsionen la seua competitivitat i desincentiven les operadores a explotar-la.

Un model energètic sostenible i equilibrat

El president ha ressaltat la “ferma aposta” de la Generalitat per a avançar en un model energètic que combine les energies renovables com la solar, l'eòlica, i l'hidrogen verd, amb altres com la nuclear, “per a reforçar el nostre sistema elèctric i guanyar en sobirania energètica per a no dependre de l'exterior”.

En esta línia, ha reiterat el compromís del Consell per a facilitar una transició energètica “justa, rigorosa i necessària”.

També et pot interessar

stats