Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR T14 (reemissió)

Mazón: “Hem mobilitzat més de 130 milions d'euros en Sanitat i Serveis Socials per als afectats per la dana”

El cap del Consell recorda que els 57 centres de salut afectats ja estan en funcionament i “progressivament reprendran tota l'activitat ordinària”

Carlos Mazón en un acte a Alcoi este divendres / EFE/Pep Morell

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat que la Generalitat “ha mobilitzat 130,5 milions d'euros destinats a diferents accions en Sanitat i Serveis Socials per a les zones afectades per la dana”. En este sentit ha indicat que una de les prioritats “ha sigut restituir com més prompte millor els serveis sanitaris a les zones afectades”.

Així, el cap del Consell ha recordat que els 57 centres de salut afectats ja estan en funcionament i “progressivament reprendran tota l'activitat ordinària”. Per a aconseguir este objectiu, 437 professionals han desenvolupat tasques de rehabilitació dels edificis i zones danyades per a les quals s'han destinat 36 milions d'euros.

Així mateix, s'han previst cinquanta milions d'euros a la reubicació i adaptació dels centres potencialment inundables i 20,5 a l'adaptació d'instal·lacions estratègiques actualment en ús. També, s'han destinat cinc milions d'euros a l'assistència tècnica per a millores i redisseny de centres en cas d'emergències, així com altres cinc milions per a subministraments externs.

Per a aquells municipis en què els centres sanitaris no podien prestar atenció, es van activar punts d'atenció sanitària extraordinària dels quals romanen actius un a Beniparrell, substituint el consultori auxiliar que està inutilitzable, i un altre a Riba-roja de Túria com a suport a la zona de les urbanitzacions. Amb este objectiu, la Conselleria de Sanitat hi ha destinat un milió d'euros.

Mazón ha indicat que els centres de Catarroja, Aldaia, Paiporta, Picanya i Alaquàs requereixen obres de més envergadura que “estimem que estaran acabades el primer semestre del 2025”. Així mateix, ha avançat que, en el cas de Catarroja, es restablirà la situació anterior a la riuada i es continuarà amb les obres d'ampliació ja previstes.

Atenció a pacients a les zones afectades

El president ha assenyalat que es va posar en marxa “un nou sistema de seguiment i contacte dels pacients crònics vulnerables situats a les zones afectades”, la qual cosa va permetre “contactar-ne prop de 6.000 als quals els van detectar al voltant de 2.850 alertes”. Això va fer possible atendre 477 pacients que requerien algun tipus d'atenció mèdica o farmacèutica imminent.

Per a donar servei i atenció als afectats, es van destinar 500.000 euros per a l'operatiu extraordinari de vehicles d'emergència sanitària, compost per 217 ambulàncies de transport no urgent, 28 de SAMU, 7 de Suport Vital Avançat Infermer, 31 de Suport Vital Bàsic, 5 ambulàncies de transport no assistit i 8 vehicles addicionals.

Per altra banda, el 98,5% de les farmàcies afectades estan operatives i després de les riuades es van emetre 511.000 receptes complementàries a 152.000 pacients per a substituir medicaments danyats.

Las salut mental, prioritària

Pel que fa a la salut mental, huitanta professionals van atendre més de mil persones a les zones afectades i es va crear un centre específic per a atenció psicològica a les víctimes instal·lat a Fira València, on quaranta professionals van atendre 422 persones. Mazón ha destacat que per a la Generalitat “és important l'acompanyament a les víctimes, així que aquells que continuen requerint atenció psicològica són atesos en diferents hospitals de la xarxa pública valenciana”. De fet, s'han creat quatre unitats específiques d'atenció al trauma que fan seguiment de les persones que ho necessiten.

També, ha indicat la necessitat d'atendre els menors, motiu pel qual “destinem vint psicòlegs als centres educatius més afectats” que “treballen en coordinació amb els equips socioeducatius per a poder detectar possibles trastorns emocionals entre xiquets i adolescents”.

Altres actuacions de la Conselleria són la posada en marxa d'autobusos per al desplaçament de personal sanitari i consultes mòbils d'atenció a pacients amb patologies respiratòries cròniques, per a la qual cosa s'han destinat 200.000 euros. També s'han destinat 300.000 euros als equips de reforç de vacunació contra la grip i la covid a les zones afectades i s'han enviat trenta milions d'SMS amb informació sanitària, amb una inversió d'un milió d'euros. A més, s'han invertit 400.000 euros per a la retirada de productes alimentaris no aptes per al consum.

Actuacions dels Serveis Socials

Unes de les infraestructures més danyades en les riuades van ser els habitatges. Mazón ha destacat que “s'han fet contractes d'emergència per valor de més de 9,6 milions d'euros per a la reparació d'habitatges públics i centres sociosanitaris danyats”, així com per a l'adquisició de productes bàsics i restabliment de subministraments en residències, entre altres.

Per a solucionar el problema, ha recordat que s’obri “l'oficina de gestió directa de reallotjaments” i s’activa “un procediment per a l'obtenció d'habitatges públics amb un equip d'avaluació que, en coordinació amb els serveis socials municipals, duen a terme el procés de la forma més ràpida possible”.

D'igual manera, es va obrir un Centre d'Atenció Temporal d'Emergències a Burjassot, on actualment hi ha cent persones allotjades, que proporciona serveis d'allotjament temporal, alimentació i assistència psicosocial per als desplaçats. El president ha subratllat que així “s'assegura que tenen un entorn segur i un accés a recursos bàsics mentre s'estabilitzen les condicions als llocs de residència”.

Mazón ha assenyalat també que es va posar en marxa un alberg temporal a l'antic Hospital La Fe de València amb espai per a acollir cinquanta persones, de les quals dènou que continuen requerint este servei han sigut traslladats a un nou alberg a Bétera.

El president ha valorat que “76 famílies han acceptat reallotjar-se en un habitatge públic de la Generalitat de les quals les primeres 21 famílies afectades ja estan situades en l'edifici de la Torre per un període inicial de sis mesos, sense cost i en habitatges totalment equipats”. Igualment, ha indicat que els altres 163 immobles del complex “s'habilitaran progressivament”.

El cap del Consell ha traslladat que “ja han començat les obres de reconstrucció i reparació de les onze infraestructures sociosanitàries que van patir danys a Aldaia, Torrent, Benetússer, Carlet, Catarroja, Xiva i Alfafar”. D'altra banda, ha recordat que la Generalitat ha aprovat una línia d'ajudes directes dirigides a les entitats del tercer sector dotada amb un milió d'euros, amb un límit de 20.000 euros per entitat per a la reparació d'infraestructures i la reposició d'equipament.

Dana 2024 Ajudes Dana Sanitat

També et pot interessar