Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS

Controvèrsia per la inscripció en el registre valencià d'entitats de la Fundació d'Homes Maltractats

El cap del Consell, Carlos Mazón, assenyala que, mentre complisca la norma, el registre d'entitats de la Generalitat no pot oposar-se a incorporar una fundació que empara el dret constitucional a l'associació

Juan Manuel Melgar, portaveu de Fundhom

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha llevat ferro a la inscripció en el registre d'entitats de la Comunitat Valenciana de la Fundació d'Homes Maltractats (FundaHOM), que interpreta com un exercici del "dret constitucional de lliure associació" que, segons ha recordat, "continua vigent a Espanya i és per a tothom".

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publicava el 30 d'abril una resolució de la Secretaria Autonòmica d'Atenció a les Víctimes i Accés a la Justícia, de la qual s'ha fet este dimarts ressò el diari El Plural, amb el llistat de noves associacions, entre les quals figura la fundació esmentada. Segons especifica la resolució, entre els seus objectius hi ha la "protecció del col·lectiu d'homes víctimes de maltractaments en les relacions amb les parelles o exparelles, dones, dins del marc legal vigent, actualment coneguda com a violència domèstica".

També volen "promoure la igualtat de gènere". "Promoure la igualtat integral de drets entre homes i dones, en concret, vetlant per les víctimes masculines de violència en l'àmbit de les relacions de parella".

Mazon ha posat l'exemple de "si demà hi ha una associació, que espere que es constituïsca, a favor de l'ascens de l'Hèrcules perquè complix els requisits, té les firmes corresponents i s'inscriu". "El dret d'associació és per a tothom. Estiga d'acord amb vosté o no. Ahí resideix la democràcia. Em sembla una reflexió bastant simple", ha manifestat el cap del Consell, que ha qüestionat les crítiques "dels se'ls omplin la boca de democràcia i de lluitar contra la dictadura".  

En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta segona del Consell i consellera d'Igualtat, Susana Camarero, que ha circumscrit tot possible conflicte en el compliment dels requisits legals.

FundaHOM: "Els homes maltractats estem en clara discriminació"

En declaracions a À Punt, el president de FundaHOM, Juan Manuel Melgar, ha explicat que van intentar registre com a fundació nacional, però que els han posat tantes traves que decidiren fer-ho a la Comunitat Valenciana, on finalment la Conselleria de Justícia els ha donat el vistiplau.

Assegura que busquen "ajudar homes maltractats en l'àmbit de la violència domèstica íntima", que considera "en clara discriminació" per "la situació social i legal que tenim". L'associació els ofereix assistència jurídica i psicològica. Fins i tot, detectius privats per a aportar proves en el juí. L'any passat van atendre 400 homes. Treballs per als quals no renuncien ara a demanar subvencions. 

A esta possibilitat s'oposa de partida la fiscal delegada en violència de gènere, Susanna Gisbert, que assegura que la violència contra els homes no és un problema estructural, a diferència de les agressions a les dones. Adverteix que els fons que puga obtindre FundaHOM es restarien "d'altres associacions que els necessiten de veritat". "Que este govern pose la catifa roja a una associació masclista i misògina ens sembla una temeritat", denuncia Càndida Barroso des de la Coordinadora Feminista. 

"Que hi haja homes maltractats no implica que no hi haja dones maltractades", es defén Melgar contra les acusacions de negacionisme sobre la violència masclista. Gisbert assegura que les denúncies falses, queixa recurrent d'alguns homes en els processos per violència de gènere, són més mite que realitat. Barroso les xifra en el 0,001% de totes les denúncies que s'hi fan. 

L'oposició veu una nova mostra de l'alineament del PP amb els postulats de Vox

La inclusió de la Fundació d'Homes Maltractats en el registre d'entitats de la Generalitat ha sigut un dels temes estrela de la junta de síndics. Miguel Barrachina (PP) ha advertit que "no són els polítics qui han de decidir qui s'hi pot associar" i ha destacat que el registre, si es compleixen els requisits, "és un acte obligat per l'administració". En una línia similar s'ha manifestat José María Llanos (Vox). "El maltractament sobre les dones és evident, només cal mirar les estadístiques. Que hi ha homes maltractats? També. Que hi haja una fundació? No em correspon a mi decidir-ho, però si compleixen els requisits, entenem que hi tenen dret", ha manifestat.

El síndic del PSPV, José Muñoz, ha advertit que la Fundació d'Homes Maltractats va ser la primera entitat que va rebre Elisa Núñez (Vox) quan va ser nomenada consellera de Justícia i Interior. Per a Muñoz, el registre és "una prova més" de l'alineament de les tesis del PP amb les de l'extrema dreta. "És una aberració i ens hi oposarem", ha advertit, després d'assenyalar la possibilitat que, una vegada incorporada al registre de la Generalitat, la nova fundació puga competir amb associacions de dones maltractades per les ajudes contra la violència de gènere. Els socialistes valencians han anunciat una bateria d'iniciatives a les Corts per a revisar i revocar, si escau, el procés de registre. 

Des de plantejaments similars, Compromís ha criticat que l'admissió en el registre d'associacions contribueix a banalitzar la lluita contra la violència contra les dones i ha qüestionat el PP per permetre-ho. "Una vegada més, els populars han comprat el marc de Vox. Cada vegada s'hi assemblen més", ha lamentat Joan Baldoví.

València Violència masclista

També et pot interessar