Mazón proposa un fons nacional contra catàstrofes i un pla nacional contra inundacions en la Conferència de Presidents
Considera “immoral” que els valencians i les valencianes puguen acabar tornant en impostos més del que reben en les ajudes del govern espanyol
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha proposat al Govern d’Espanya, en la Conferència de Presidents celebrada este divendres a Santander, la creació d’un fons nacional contra catàstrofes i l’elaboració d’un pla nacional contra inundacions. Dues mesures per a tractar de donar seguretat als “2,5 milions d’espanyols que viuen sota un alt risc d’inundació”.
A més, ha anunciat l’enviament d’un llistat de “30 infraestructures, barrancs i embassaments de tot Espanya que requereixen atenció i que no han executat projectes de canalització per a evitar riuades com les que hem patit” a València.
Sobre la reunió entre el president del govern espanyol i els presidents autonòmics, Mazón, en termes generals, s’ha lamentat de l'escassa eficàcia i concreció: “Hem vingut sense propostes i ens n’anem sense respostes del govern”. I pel que fa a la DANA, ha retret a Pedro Sánchez que inicialment la barrancada del 29 d'octubre no estiguera en l’ordre del dia de la cimera: “Jo he provocat que hi estiga. Hem de reaccionar i posar tots els mitjans perquè no torne a ocórrer”, ha assenyalat. “Hauria preferit més recursos i menys gestos, menys logotips i menys banderes, que agraïsc, però que no solucionen el problema”, ha defés el cap del Consell.
En concret, Mazón ha proposat la creació d’un fons nacional contra catàstrofes “que evite lentituds i que els consorcis d’assegurances no convertisquen cada segon d’espera en un segle de realitat, que s'acabe amb la burocràcia”. És a dir, un fons àgil i per a un ús immediat.
També demana un pla nacional contra inundacions per a executar les obres necessàries en almenys eixos 30 rius, barrancs i embassaments que eviten desbordaments com els ocorreguts en els barrancs de Poio i la Saleta, entre altres, o en el riu Magre i altres conques a València.
Pel que fa a la gestió de les ajudes de la DANA per part del govern estatal, ha reiterat que considera “immoral” que els valencians “hagen de tornar ajudes en forma d’impostos, en forma d’IVA, IRPF o en forma d’interessos”.
“L’exempció d’impostos és una realitat per part de la Comunitat Valenciana, però no ho és per part del govern (d’Espanya), que no ha eliminat l’IVA de les ajudes per a adquisició de vehicles i reforma d’habitatges”, ha subratllat.
Així, per exemple, ha indicat que en el cas de més de 100.000 vehicles en situació de sinistre total, “si s’adquireix un cotxe de 20.000 euros, es rebran 5.000 del Govern, però s’hauran de pagar en IVA 4.000 euros. I si, a més, li correspon passar de tram en l’IRPF, acabarà tornant més del que ha rebut. Això seria immoral”.
Ajudes ICO amb interessos
De les ajudes del govern espanyol, “que són menys de la meitat de les proposades per la Comunitat Valenciana”, ha apuntat Mazón, “gran part d’elles són crèdits ICO, que s’hauran de tornar amb interessos, ho reconeguen o no. I és immoral que hagen de tornar interessos”.
“He vingut ací perquè el govern es mulle i que pose recursos per davant”, ha proclamat el president de la Generalitat. “No era el nostre pla que el govern, lluny de posar recursos per davant, l’única solució que se li ocórrega siga llevar fons europeus a la resta de comunitats per a donar-nos-els a València”, ha apuntat.
Finalment Mazón ha insistit en este aspecte: “Ens preocupa molt el precedent que, demà passat, ocórrega una desgràcia en qualsevol territori i l’única solució del govern siga llevar-nos fons a les comunitats autònomes”, ha sentenciat.