Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Mazón reclama a Brussel·les seguretat fitosanitària i varietats més resistents al camp

El cap del Consell ha defés en el Comité de les Regions un dictamen que també demanava que les importacions a la UE complisquen les mateixes normes de cultiu que el continent

Mazón reclama a Brussel·les seguretat fitosanitària i varietats més resistents al camp / Generalitat

Inspeccions en origen per a garantir que els productes importats a la Unió Europea compleixen les mateixes normes de cultiu que els del continent, línies d’investigació per a obtindre varietats més resistents a la sequera i acords comercials amb tercers amb els mateixos requisits de cultiu per als productes que entren al mercat europeu que els que es cultiven a Europa. Són les tres peticions que este dijous ha defés el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en el Comité de les Regions.

El cap del Consell ha presentat el dictamen per a millorar la competitivitat agrícola de la Unió Europea, orientat a establir unes condicions comercials equitatives. En este sentit, ha reclamat la “necessitat urgent” d’implantar polítiques agràries que garantisquen la viabilitat i la sostenibilitat del sector agrícola.

Sota el títol “Millorar la competitivitat agrícola regional de la Unió Europea: una estratègia global que integre condicions comercials equitatives i seguretat fitosanitària”, Carlos Mazón ha presentat esta proposta per a reforçar la política agrícola comuna (PAC).

Segons el cap de Consell, el camp europeu presenta, ara per ara, tres grans desafiaments: les pràctiques comercials deslleials, una competència en el mercat que acusa significativament els canvis geopolítics i l’impacte del canvi climàtic i la sequera. Per esta raó, cal impulsar mesures orientades a millorar l’equitat, la innovació i la coordinació fitosanitària.

Per a aconseguir-ho, el president de la Generalitat ha exposat les tres propostes del dictamen. Pel que fa a les polítiques comercials i fitosanitàries, ha reclamat que els productes importats incloguen les denominades clàusules espill, és a dir, “que complisquen amb els mateixos estàndards que els europeus”.

Així mateix, ha instat a adoptar mesures per a obtindre varietats més resistents a l’impacte del canvi climàtic i als efectes de la sequera. “S'han de compensar els desequilibres hídrics del present i del futur”, manifestava durant la seua intervenció en el Comité de les Regions.

Finalment, el president de la Generalitat ha reivindicat a Brussel·les la inspecció en origen dels productes agraris que entren a Europa per a garantir que complisquen les mateixes normes que els del continent europeu. Així mateix, el cap del Consell ha demanat protegir les explotacions agrícoles europees de les plagues que afecten altres zones i garantir la seguretat alimentària dels consumidors espanyols.

El dictamen, que ha sigut aprovat en la Comissió de Recursos Naturals del Comité de les Regions, s'elevarà al ple d'este organisme al novembre, segons han confirmat fonts de Presidència. El president de la Generalitat afirma que la seua intenció, amb la defensa del document, és adoptar una actitud propositiva: "Si volem ecologia, s'ha de potenciar l'agricultura", apuntava.

Respecte a l'encontre de demà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què li plantejarà 56 reivindicacions per a la Comunitat Valenciana, Mazón assegura que no l'aborda "ni amb optimisme ni amb pessimisme, sinó amb pragmatisme". Com ha defés des del Comité de les Regions, vol resoldre assumptes com "l'aigua, el finançament, la situació del sector ceràmic, el port de València o l'Albufera". Espera posar damunt de la taula algun avanç sobre assumptes que el govern central fa molt de temps que desatén.

Agricultura