Mazón reclama un fons d’anivellament urgent mentre no es reforme el finançament

El president afirma que, amb la negativa donada este dimarts al Congrés, el Partit Popular “rebutja la discriminació permanent, en este cas a les comunitats infrafinançades”

Repercusió senda déficit / À Punt NTC

El Govern d’Espanya i la Generalitat es responsabilitzen del retard en els pressupostos. La paralització deixa la Comunitat Valenciana sense l'aportació extra de 300 milions d'euros anuals, acordada en l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, amb l'abstenció dels consellers populars. El govern central responsabilitza el PP per anar en contra dels seus propis interessos només per perjudicar l'executiu de Sánchez mentre que des de la Generalitat s'insisteix en el fet que la prioritat ha de ser la reforma global del sistema de finançament. En eixe context, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha declarat este dimecres que la “prioritat d’un fons d’anivellament, i que hi haja un nou sistema de finançament, amb la resta d’autonomies, perquè ací la sanitat és més cara que a la resta d’autonomies”, en concret, “d’un 20% a un 30% major que segons quines comunitats” ha recalcat el president.

Mazón afirma que amb la negativa donada este dimarts al Congrés, el Partit Popular “rebutja la discriminació permanent, en este cas a les comunitats infrafinançades”. I afirma que ha interposat un contenciós administratiu “per a exigir al president del govern una conferència de presidents on s’aborden estes qüestions i on es desbloquege l’arbitrarietat que respecte al dèficit té el govern.” Per a Mazón, no es tracta de “constrényer les comunitats autònomes, el no del PP és per a construir des de zero i parlar amb igualtat de condicions.”

“Quasi un 80% del deute que té la Comunitat Valenciana és per un infrafinançament” i afirma que “qualsevol reflexió sobre el deute a la Comunitat Valenciana ha de complir diversos requisits, en primer lloc, que ens permeta eixir als mercats”. Per al president, “sense oferir un fons d'anivellament, que és el més urgent que necessitem per a poder estar en igualtat de condicions amb la resta, i sense oferir el nou sistema de finançament” qualsevol altra opció “seria com oferir una tireta per a algú que s’està dessagnant, només per a blanquejar el separatisme català”.

Mazón ha fet estes declaracions després de reunir-se amb l'alcaldessa de València, María José Catalá, per a parlar de la situació del nou Mestalla i de la candidatura de València per a ser seu del Mundial 2030. Catalá, per la seua part, ha volgut recalcar que “l’extrema debilitat del govern de Sánchez és mala per a totes les administracions”.

D'esta manera, es manté la situació actual i continuen vigents els pressupostos del 2023 que s'havien prorrogat enguany. Les comunitats autònomes i les administracions locals no podran tindre un marge extra d'endeutament de dos dècimes si passen del superàvit del 0,1 %, que es demanava per a l'any que ve, a un dèficit del 0,1 fins al 2027. Este imprevist deixarà la Comunitat Valenciana sense un marge fiscal extra de despesa d'uns 300 milions a l'any. Per al Consell de Carlos Mazón, la prioritat ha de ser la flexibilitat.

També et pot interessar

stats