Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Mazón tanca files amb Feijóo i nega "clevills" en el discurs del PP sobre finançament

El president de la Generalitat insisteix que el diàleg "és una eina més" i que reivindicarà els interessos valencians "en qualsevol lloc"

Mazón atén els mitjans este dimecres a la UPV / Jorge Gil (Europa Press)

El president de la Generalitat i líder del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, tanca files amb el líder nacional de la formació, Alberto Núñez Feijóo, en el discurs sobre el finançament autonòmic. El valencià, igual que altres mandataris autonòmics —com ara l'andalús Juanma Moreno Bonilla— ha tractat de marcar perfil propi en este debat en mostrar-se disposat a acudir a la telefonada del president espanyol, Pedro Sánchez, per a parlar sobre "mesures excepcionals i necessàries i monogràfiques" per al seu territori, i este dimecres ha mostrat plena sintonia amb la direcció nacional del PP.

Fins ara, Feijóo ha rebutjat abordar la reforma del model des de la bilateralitat i fora de la Conferència de Presidents Autonòmics, i este matí des del Congrés ha negat que existisquen clevills dins del partit sobre el finançament perquè el PP és "un partit d'Estat" que el que té són "responsabilitats territorials".

Un guant que ha arreplegat ràpidament Mazón des de la Comunitat Valenciana, quan ha emprat el mateix terme per a deixar clar que el PP té un discurs únic sobre com ha de ser el sistema de repartiment de fons a les autonomies. No hi ha "ni un sol clevill" pel que fa al "diagnòstic de la situació" al voltant del finançament autonòmic, inclòs en el document signat divendres passat pels presidents autonòmics del PP en què acordaven també no negociar bilateralment sobre esta qüestió amb Sánchez.

Per a Mazón, la ratificació d'aquella declaració conjunta dels barons populars no exclou el fet de "reconéixer que el diàleg és una eina més" i que les comunitats no es fien del president del govern espanyol, perquè "no ha complit amb els espanyols i especialment amb els ciutadans de la Comunitat Valenciana". Així, ha defensat la seua postura d'acudir a la convocatòria de Sánchez si finalment el cita a La Moncloa, contra el criteri d'altres dirigents autonòmics —encapçalats per la madrilenya Isabel Díaz Ayuso—, en entendre que la seua faena és defensar els interessos valencians. "Hi ha una diferència entre el diàleg, reivindicar el que necessiten els valencians, que ho faré en qualsevol lloc perquè no m'he d'amagar, i entre anar-se'n a la cambra obscura dels privilegis en perjudici de tots els altres", ha argumentat a preguntes dels periodistes, abans de començar l'acte d'obertura del curs de les universitats valencianes.

"Per descomptat, no pot ser que hi haja contingents que privilegien uns i ens continuen perjudicant als altres. Eixe és el sentiment que compartim la presidenta Ayuso, jo i totes les comunitats del PP", ha recalcat en al·lusió a l'acord entre el PSC i ERC que preveu un finançament singular per a Catalunya. En esta línia, Mazón ha defensat que els presidents populars estan d'acord que el finançament "no s'arreglarà en termes d'igualtat o solidaritat amb contingents i privilegis que perjudiquen la resta dels espanyols".

Divendres passat, els presidents autonòmics del PP es van comprometre per escrit, en un document conjunt signat per les onze comunitats i dos ciutats autònomes on governen, a "no trencar la multilateralitat en cap supòsit" respecte de l'actualització del finançament autonòmic. Dilluns, fonts de la direcció nacional del partit recalcaren que l'acord incloïa també, encara que no l'esmentara expressament, la negociació sobre la condonació del deute.

El govern d'Ayuso alerta Mazón de la condició del PP de no parlar de finançament bilateralment

El govern de la Comunitat de Madrid, que presideix Isabel Díaz Ayuso, ha recordat este dimecres que els dirigents autonòmics del PP van acordar divendres passat a no abordar el finançament en les reunions bilaterals que Sánchez pretén convocar.

El conseller de Presidència, Justícia i Administració Local madrileny, Miguel Ángel García Martín, ha afirmat que els dirigents territorials i en concret el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, van ser "molt clars en la reunió del passat divendres". També ha recordat que Ayuso ha exigit la convocatòria de la Conferència de Presidents, perquè té "l'obligació legal i reglamentària" de fer-ho.

"Per a parlar de les coses particulars, del que afecta un territori concret, a una concreta comunitat, lògicament, per a això pot haver-hi i ha d'haver-hi reunions bilaterals, per exemple, a Madrid, per a parlar del caos de la Rodalia", ha traslladat.

El titular de Presidència ha insistit que no han de "caure en eixe parany", que simplement serveix a Sánchez per a "justificar eixa relació bilateral que necessita mantindre, no amb Catalunya, sinó amb els partits independentistes, perquè són els que el mantenen a ell en La Moncloa".

Reforma del finançament