Merino: "La condonació del deute és un baló sonda. La prioritat del Consell és la reforma del model i un fons d'anivellament"

La portaveu del Consell alinea el missatge de l'executiu valencià amb les manifestacions de Núñez Feijóo i insta el govern espanyol a abordar de manera "immediata" la reforma del sistema del model de finançament autonòmic

La portaveu del Consell Ruth Merino  acompanyada pel president Carlos Mazón i el conseller d'Agricultura Miguel Barrachina en el ple del Consell
La portaveu del Consell Ruth Merino, acompanyada pel president Carlos Mazón i el conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, en el ple del Consell / Europa Press

La portaveu del Consell i titular d'Hisenda, Ruth Merino, ha qualificat este dimarts de "baló sonda de la ministra" María Jesús Montero la condonació del deute a les comunitats autònomes i ha llevat importància a esta possibilitat, perquè situa la prioritat del Consell en la reforma "immediata i urgent" del model de finançament autonòmic i d'un fons d'anivellament autonòmic per a compensar el dèficit d'ingressos a les arques valencianes mentre arriba el canvi de sistema.

"La condonació del deute ha sigut un globus sonda que va llançar fa temps la ministra, que ha donat molts terminis, però no n'ha complit cap. Ara com ara tenim informacions filtrades o interessades però cap proposta ni oferta sobre el tema. Tampoc no té importància, perquè la nostra proposta és la reforma immediata del model de finançament", ha manifestat Merino a la fi de la roda de premsa del ple del Consell, que s'ha celebrat a Santa Pola (Baix Vinalopó).

La portaveu ha instat el govern espanyol a abordar de manera immediata la reforma del model de finançament "en el fòrum adequat, que és el Consell de Política Fiscal i Financera" i de compensar les autonomies deficitàries, com la valenciana, amb "un fons d'anivellament", mentre el canvi no s'aplique.

La reforma del finançament "en un calaix"

"Posen-se a treballar. Que es reunisca la conferència de presidents i parlen de finançament, i a continuació la ministra que presente una proposta, que és el seu treball, i mentrestant, el fons d'anivellament", ha manifestat Merino, que considera que l'executiu estatal "ha clavat la reforma del sistema de finançament en un calaix i se n'ha oblidat", malgrat "la situació excepcional" de la Comunitat Valenciana pel dèficit de finançament amb què afronta els serveis públics.

Les declaracions de Merino tenen lloc després que el president del Partit Popular Núñez Feijóo va confirmar en una entrevista radiofònica que els populars rebutgen la solució de condonació del deute històric de l'infrafinançament avançada pel govern espanyol, després de la compensació del 20% pactada amb Catalunya.

Segons va dir, els populars aposten per un canvi a fons de model i un fons d'anivellament transitori. Divendres els barons del PP marcaran la posició sobre el finançament. Fonts populars citades pel diari El Mundo asseguren que el cap del Consell, Carlos Mazón, rebutja la condonació del 15% oferida pel govern espanyol a les autonomies, per insuficient, i xifra en el 40% el nivell necessari per a poder tindre autonomia per a tornar als mercats.

També et pot interessar

stats