Merino diu que el Consell de Mazón farà uns pressupostos "rigorosos" i no "ficticis" com els del Botànic
La consellera d'Hisenda carrega contra el govern espanyol per "enganyar" amb la reforma del finançament: "Han passat cinc anys sense aconseguir a penes cap avanç"
Els pressupostos de la Generalitat per al 2024 estaran acabats a temps i a més seran "rigorosos" i no "ficticis" com els dels governs passats del Botànic. És la declaració d'intencions que ha deixat en la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, als micròfons d'À Punt NTC aquest dimecres. La successora dels socialistes Arcadi España i Vicent Soler en una de les carteres fonamentals del Consell, primera dona que assumeix aquest càrrec, ha avançat que el Consell PP-Vox ja està treballant en l'elaboració dels pròxims comptes autonòmics amb diverses reunions de caràcter tècnic, per tal de presentar-los a les Corts abans de l'1 de novembre, data màxima que marca la llei.
Merino, que ha visitat el plató de la radiotelevisió autonòmica valenciana com a part del cicle d'entrevistes previstes als nous consellers i conselleres del govern que lidera Carlos Mazón, ha explicat que serà Hisenda qui coordinarà la negociació dels pressupostos dins del gabinet bipartit. A diferència del que passava en l'executiu que integraven el PSPV, Compromís i Unides Podem, ara no hi haurà cap comissió mixta PP-Vox per a debatre.
A més, Merino ha avançat que ja s'han fixat les "directrius bàsiques" que regiran els nous pressupostos: "rigorositat", "responsabilitat" i "gestió eficient dels recursos" per a evitar "malbaratament" i "duplicitats". Així, ha criticat la partida irreal que el Botànic incloïa cada any en els comptes com un acte reivindicatiu per a protestar per l'infrafinançament i ha garantit que el nou executiu no inclourà cap línia "fictícia". "Farem uns pressupostos rigorosos i no ficticis. Posarem tant els ingressos com les despeses que realment tinguem i puguem executar", ha explicat la també exsíndica de Ciutadans a les Corts, qui ha indicat que el personal tècnic d'Hisenda està analitzant totes les dades per a veure com es concreten totes les partides i quadrar els comptes de l'exercici vinent.
Estem desitjant anar a Madrid per a exigir una reforma del sistema de finançament equitativa i justa
La responsable d'Hisenda ha negat també que el fet de no posar aquesta partida inventada del Botànic no implica que el Consell no serà "reivindicatiu" amb el finançament autonòmic. "Estem desitjant anar a Madrid per a exigir el que és just, una reforma del sistema de finançament equitativa, justa i que compense des de ja tot el que han patit els ciutadans de la Comunitat Valenciana per haver rebut menys del que corresponia", ha proclamat. Merino ha carregat contra el govern espanyol de Pedro Sánchez per haver "enganyat" amb les promeses del nou model amb l'objectiu d'"aconseguir vots, investidures i pressupostos" i ha criticat que "han passat cinc anys sense aconseguir gens ni mica d'avanç". Això, tenint a la Comunitat Valenciana un govern del mateix color que a Espanya, ha afegit, en referència a l'anterior executiu encapçalat per Ximo Puig. "És lamentable", ha postil·lat.
Merino ha deixat clar que el Consell de Mazón lluitarà per un model de finançament "just" i "equitatiu", que garantisca els serveis que mereix la ciutadania valenciana, i també per a aconseguir una compensació del deute autonòmic. Tot i això, no ha concretat quina és la fórmula que prefereixen, a diferència dels partits del Botànic que parlen obertament d'una condonació. Segons la consellera, tant aquest assumpte com el de la futura reforma del repartiment dels fons entre els territoris contemplen "qüestions complexes" que en la seua opinió han d'abordar-se "en un fòrum multilateral" en què participen totes les veus afectades. "Reestructuració, quitament, quitament parcial, refinançament... són moltes opcions, i crec que no soc jo la persona que ha de dir quina", ha dit al respecte la també portaveu del Consell.
No és admissible que la Comunitat Valenciana siga coneguda per ser una de les que tenen la fiscalitat més alta de tot Espanya
L'ex de Ciutadans ha defensat la reforma fiscal del nou executiu amb la rebaixa d'impostos com successions i transmissions patrimonials, així com una reducció en el tram autonòmic de l'IRPF. L'objectiu, convertir el territori en un lloc "atractiu" per a la inversió de grans empreses. "No és admissible que la Comunitat Valenciana tinga la mala fama de ser una de les que tenen la fiscalitat més alta de tot Espanya. Això té efectes reals perquè espantes la inversió, els grans patrimonis que generen riquesa i ocupació", ha argumentat Merino.
Farem retallades de les bones, del greix, del que no és prioritari
La consellera, que també és tècnica d'Hisenda, ha anticipat que en les pròximes setmanes el Consell seguirà la línia de retallades iniciada a final de juliol per a aprimar l'administració i reduir la despesa política. Després d'haver reduït els càrrecs en el segon i tercer escaló, toquen els assessors i el personal eventual, i a continuació arribarà el torn del sector públic instrumental. "Són retallades de les bones, del greix, del que no és prioritari i, fins i tot, no necessari", ha exposat. Igualment, ha restat importància al fet que l'organigrama del nou executiu encara no està complet mes i mig després que Mazón i els nou consellers i conselleres del seu gabinet prengueren possessió dels càrrecs. Merino ha afirmat que els nomenaments que falten s'aprovaran en el pròxim ple i ha justificat la tardança en el fet que el cavin de govern ha coincidit amb l'estiu. "Són decisions que cal prendre amb criteri i temps, per què precipitar-s'hi? Cal triar bé els candidats i escollir els millors, i això és el que estem fent", ha argumentat.
Demana "sensibilitat" a l'AVL
Sobre la polseguera animada per Vox en l'inici de mandat entorn del valencià i l'autoritat de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com a ens normatiu, Merino ha considerat que l'assumpte "ha generat massa polèmica" i ha deixat clar que el marc del Consell és l'Estatut d'Autonomia, també pel que fa al reconeixement de l'organisme. "No eixim d'ahí, la resta són debats estèrils", ha manifestat. Sí que ha coincidit amb el president Mazón, però, a demanar a la institució que tinga "sensibilitat amb certs sectors de la societat que no se senten identificats" amb els seus preceptes normatius.
Finalment, Merino ha negat que hi haja "friccions" amb el soci d'ultradreta. Específicament s'ha referit a la lluita contra la violència masclista, un element central del discurs de Vox, que en nega l'existència. Ella ha assegurat que el Consell té "claríssim" aquest tema i que sols farà passos avant. I ha lamentat que s'utilitzen "declaracions de fora" del govern valencià "per a dir que no estem en aquesta lluita".