Merino: "El finançament singular per a Catalunya dinamita la igualtat i la solidaritat”
La Generalitat reclama a l’executiu central que propose una reforma conjunta del sistema, i no "de pactes bilaterals"
El curs polític arranca amb el finançament singular pactat per a Catalunya com el principal tema de fricció entre les diferents formacions. El Partit Popular reunirà divendres que ve els seus presidents i presidentes autonòmiques per a escenificar l’oposició a una reforma que, a parer seu, posa fi al principi d'igualtat a canvi de fer el socialista Salvador Illa president de la Generalitat de Catalunya.
Amb esta cimera, els populars volen coordinar la resposta que plantejaran a l'acord entre el PSOE i ERC per a renovar el finançament català. Des de la Generalitat, segons explica en À Punt NTC la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, s'oposaran frontalment a un canvi de model que consideren que és contrari al principi d'igualtat.
“La posició d'este govern és estar totalment en contra d'un acord que suposa una ruptura del concepte de solidaritat entre regions i d'igualtat a l'hora de prestar els serveis públics a tots els espanyols, independentment del lloc on visques”, afirma la titular d’Hisenda, que continua: “este acord entre Esquerra i el PSOE per a investir Illa dinamita la igualtat i la solidaritat i consolida eixa existència de ciutadans de primera i de segona en un país en què hem de ser tots iguals.”
Merino afirma que la postura del Consell serà “continuar reivindicant una reforma de finançament que realment concedisca els mateixos recursos per prestar els serveis fonamentals a tots els ciutadans” i assegura que ho faran a la Conferència de Presidents, “si Pedro Sánchez es digna algun dia a convocar-la i, per descomptat, en un fòrum multilateral com és el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)”.
El govern valencià també reclama a l’executiu central que propose una reforma conjunta del sistema, i no de “pactes bilaterals”. “Continuarem reivindicant un finançament just per a tots, però especialment per a la situació excepcional en què es troba la Comunitat Valenciana, infrafinançada des de fa més de vint anys”, assegura la titular d’Hisenda.
Els populars ja van fixar posició dilluns amb un document signat per tots els presidents autonòmics en què defensen que el pacte entre els socialistes i ERC per a investir Illa “posa fi al model autonòmic” i estudien iniciar també accions legals.
A més, la reforma necessitarà eventualment la majoria absoluta del Congrés, i el PSOE i Esquerra no tenen garantits els vots. Des de Compromís, que forma part del bloc d'investidura, Joan Baldoví ja ha insistit que no votaran “a favor de res, mentre no s’aborde la singularitat valenciana”.
Dimecres compareixerà la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al Senat per a explicar este model de finançament diferenciat per a Catalunya.
Els pressupostos del Consell, enlaire
Preguntada sobre l’elaboració dels pressupostos, Merino afirma estar mantenint reunions amb les conselleries per a presentar “uns pressupostos rigorosos, reals i que atenguen les necessitats actuals dels ciutadans d'esta comunitat” i ha assegurat que es presentaran “dins del termini i en la forma corresponent” —abans del 31 d’octubre— per al seu debat en les Corts.
Per a tirar-los endavant, però, necessitarien almenys el suport de Vox. “Estem disposats a dialogar, a consensuar i a millorar en la mesura de possible amb les aportacions [de l’oposició] els pressupostos i amb la responsabilitat de no haver d'anar a una pròrroga sinó aprovar uns pressupostos que seran bons”, afirma la consellera que ja dona per fet que este “és un escenari” i que estan “treballant pensant en eixa possibilitat”.