La mesa del Congrés avala els grups propis d’ERC i Junts

El Partit Popular s'hi ha oposat per entendre que es comet un "frau electoral"

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, al costat del vicepresident primer, Alfonso Rodríguez Gómez i la secretària segona, Isaura Leal, a la seua arribada a la reunió de la mesa del Congrés
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, al costat del vicepresident primer, Alfonso Rodríguez Gómez, i la secretària segona, Isaura Leal, en arribar a la reunió de la mesa del Congrés / Daniel González (Efe)

ERC i Junts han aconseguit aquest dilluns un grup propi en el Congrés gràcies a la cessió de diputats de Sumar i del PSOE, que han imposat la seua majoria en la mesa de la cambra baixa, on el Partit Popular s'ha oposat per entendre que es comet un "frau electoral". La formació que dirigeix Alberto Núñez Feijóo ha anunciat que estudiarà quins passos donar ara, mentre que Vox, que no forma part de la mesa, ha avançat que demanarà la nul·litat dels dos grups.

El PSOE i Sumar han fet valdre els cinc llocs de què disposen en la mesa, contra els quatre del PP, i ja és el primer xoc dels dos blocs representats en l'òrgan de govern de la cambra.

La decisió s'ha pres una vegada conegut l'informe dels lletrats, en el qual s'arrepleguen antecedents de decisions similars i on no es determinava si en aquest cas la cessió de quatre diputats del PSOE a Junts i de dos de Sumar a ERC s'ajustava a la norma, ja que és a la mesa a qui correspon adoptar una posició. Fonts parlamentàries del bloc progressista han argumentat que existeixen precedents suficients d'aquesta pràctica i han emmarcat en la normalitat la decisió adoptada.

No obstant això, els populars consideren que s'està "falsejant la voluntat expressada en les urnes". Sostenen que no hi ha precedents d'una cessió de diputats que vinguen a completar el percentatge de vot d'una formació aliena en una circumscripció específica. Recorden a més que s'estaria vulnerant l'article 23.2 del reglament del Congrés, que estableix que en cap cas poden constituir grup parlamentari separat diputats que pertanguen a un mateix partit.

En el PP adverteixen a més dels beneficis que comporta tindre grup parlamentari, com estar en la Diputació Permanent, en la junta de portaveus, tindre presència en les comissions, presentar iniciatives o rebre subvencions, com els més de 30.000 euros mensuals que rep cada grup. La mesa ha acordat així mateix en la reunió de hui que els grups de menys de deu diputats tinguen dos portaveus adjunts, una decisió que també ha criticat el PP per considerar que s'està "sobrecapacitant" els minoritaris i s'està "trencant l'equilibri".

Fracassa el primer intent de repartir els escons de l'hemicicle perquè el PP rebutja compartir el seu bloc

El primer intent de distribuir els escons de l'hemicicle del Congrés ha fracassat en la mesa de la cambra baixa, perquè segons el partit de Feijóo, PSOE i Sumar volien situar Vox juntament amb el PP en la zona de la dreta i els populars s'han negat a veure's desplaçats i han reclamat per a si tota la zona dreta per als seus 137 diputats.

Segons fonts parlamentàries, la proposta del PSOE i Sumar situava en l'àrea central de l'hemicicle, en files de gran visibilitat, els eventuals socis de la investidura de Pedro Sánchez (PNB, ERC, Bildu i Junts), mentre que col·locava Vox en el terç de la dreta, juntament amb el PP, alguns dels diputats del qual es desplaçaven a les últimes files. Però la proposta no ha sigut acceptada pel PP, qui subratlla que després de les eleccions del 23 de juliol ha passat a ser el primer partit de la cambra amb 137 escons i ja no val el repartiment de l'hemicicle de la passada legislatura.

També et pot interessar

stats